Близо месец преди коледните и новогодишните празници Investor.bg и туристическата ...

Близо месец преди коледните и новогодишните празници Investor.bg и туристическата

На път с Posoka: Малдивите - Нова година по бански и гмуркане сред рифове

Близо месец преди коледните и новогодишните празници Investor.bg и туристическата организация стартираме взаимна поредност в рубриката “На път”, в която ще ви отведем на екзотични пътешествия до едни от най-красивите кътчета на планетата.

Къде може да посрещнете Нова година по бански, какъв бюджет да си подготвите за екзотична екскурзия, на какъв език приказват в Мавриций, каква е валутата в Малдивите, какво да не пропускате и защо да внимавате, когато тръгвате на екскузиия до далечна дестинация - на тези и още въпроси дават отговор туристическите специалисти от Posoka.com.

Първата дестинация е Малдивите .

По кое време на годината е най-добре да се посети?

От края на ноември до май в това число. Топ сезонът е сред декември и април. Тогава за Малдивите се води изсъхнал сезон и е най-подходящо за отмора. Дъждовният сезон на Малдивите съответствува с летните месеци у нас, тогава е и най-слабият туристически сезон. Сезонът на сърфистите е от март до октомври.

Какъв е ориентировъчният бюджет, който да си подготвим за посещаване на дестинацията?

Много е релативно и зависи от това, което търсите. Малдивите е екзотична и далечна дестинация и за доста хора визитата ѝ е дългогодишна фантазия. Затова по време на визитата си са склонни да отделят доста средства, с цел да ѝ се насладят оптимално.

Ориентировъчният бюджет зависи от хотела, вида на изхранването, сезона и цената на билетите. В мощен сезон пакет от 7 нощувки на Малдивите може да излезе минимум сред 4000 лева и 7000 лева на човек. Между 5000 и 8000 лева на човек би излязла по-дълга отмора на Малдивите в първокласен петзвезден резорт на премиум all inclusive пакети, където цялата консумация е включена в цената. На такива цени са и. Ние работим с доверени и изпитани резорти, от които сме сигурни, че туристите ще станат очаровани.

За хората, които търсят още по-луксозна отмора и оптималната изолираност, се оферират и спомагателни варианти като това да наемеш цялостен остров за себе си. Тук цените са доста по-високи и варират в диапазона сред 40 хиляди и 1 милион $ на вечер.Трябват ли визи?

При до 30-дневен престой не се изискват такива.

Трябва ли да се създадат характерни ваксини преди визитата?

Няма условие за ваксина.

Кои са усетите на Малдивите?

Във всеки резорт има разнообразна кухня, която е подобаваща за туристи от разнообразни националности и етноси. Разбира се, оферират се и локални специалитети. Местната кухня съчетава индийски и арабски кулинарни обичаи, като оризът и рибата са най-характерни за нея.

Сред обичайните малдивски ястия може да се изредят mas huni (нарязана пушена риба със настъргани кокосови орехи и лук, най-често срещаната малдивска закуска); fihunu mas (печена риба със сос от пикантен червен пипер); кухи буркиба (рибна торта с подправки) и bajiya (тесто, пълнено с риба, кокосов орех и лук). Кокосовият орех и вкусните локални плодове са най-характерните десерти на Малдивите, както и разнообразни сладки ястия от ориз.

Каква валута се употребява там и на какъв език приказват локалните?

В резортите може да се заплаща с долари или евро, а локалната валута е малдивска руфия (8,71= 1,00 лева.). Тя се употребява главно от локалните. Официалният и най-широко публикуван език е дивехи, именуван още малдивски език, който се приказва от към 350 хиляди души на Малдивските острови. Английският се употребява необятно.

Кои са трите най-ценни съвета към всеки, който следва да отиде на Малдивите за пръв път?

За пътешестване до Малдиви важи безвизов режим и е неразрешено внасянето на алкохол. Консумацията на алкохол е позволена единствено в хотелите на туристи.

Забранено е изнасянето от страната на корали и неща, направени от тях (освен тези, които са направени от лицензирани производители и съпроводени със сертификат). Забранено е и изнасянето от страната на предмети и неща, открити на дъното на океана. Със закон е неразрешено и да се изваждат от водата корали, раковини, морски звезди и така нататък, както и да се поврежда по какъвто и да било метод крайбрежна зона. Забранен е и риболовът покрай островите. За задачата се провежда лов на риба, далечен от крайбрежията.

Малдивите са мюсюлманска страна и наложително би трябвало да се съблюдават правила за обичайно държание и облекло (извън хотела, където има локално население, е целесъобразно да се върви с покрити рамена и колене).

Коя забележителност не би трябвало да пропущаме, когато отидем там за пръв път?

Малдивите и тяхната природа са забележителност сами по себе си, а когато сте там, наложително си запазете час за гмуркане и шнорхелинг. Рифовете и подводният живот на Малдивите са едни от най-красивите и забележителни неща, които човек може да види. Островът Маая Тила се дефинира като един от най-красивите за гмуркане. Той е коралов остров с диаметър 80 кв. м, който елементарно може да се обиколи от всички страни единствено с едно гмуркане.Предвид Коронавирус ситуацията по какъв начин се случва достъпът и пътуването на Малдивите? Може ли да се каже, че е безвредна дестинация?

През ноември записаният брой на инфектираните с ковид се движи към 150 дневно, а в края на октомври има ден, в който не е регистриран нито един случай на COVID-19. В този смисъл може да заключим, че Малдивите са доста безвредна дестинация.

Covid ограниченията за влизане в страната са съществени. Към момента всички пътуващи до и от Малдивите би трябвало да показват попълнена здравна декларация, в която да приложат и PCR-тест за COVID-19 с негативен резултат, изработен не повече от 96 часа преди отпътуването за Малдивите, като се брои първото летище на тръгване. Пристигащите в Малдивите туристи би трябвало да показват в допълнение и документ за цялостна имунизация с утвърдена ваксина против COVID-19, като от имунизирането им би трябвало да са минали 2 седмици. Изискването за имунизация не е в действие за пътуващите за острови, покрили критериите на Министерството на здравеопазването на Малдивите за степен на имунизация..

През последните 2 години пътуванията до далечни дестинации претърпяха огромни промени, промени ли се ползата към Малдивите като дестинация?

Не. Малдивите постоянно са били дестинация, която буди огромен интерес измежду туристите и това не престава да е по този начин. В същото време заради ниския брой на случаите на ковид в страната и изменящите се ограничаващи ограничения в другите страни, доста хора избират да влагат в една дълга отмора на екзотична дестинация като Малдивите, вместо в няколко по-кратки в Европа, да вземем за пример.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg