Близо една трета по-високи продажби отчита производителят на акумулатори Монбат

...
Коментари Харесай

"Монбат" увеличава продажбите си с над 30%

Близо една трета по-високи продажби регистрира производителят на батерии " Монбат " за първата половина на 2021 година Ръстът идва след относително по-слабите резултати за същия интервал на предходната година, когато бизнесът на компанията беше обиден от пандемията. Още през втората половина на 2020 година обаче продажбите започнаха да порастват, като наклонността се резервира и през тази година. Печалбата на сдружението също се повишава доста (виж таблицата), демонстрира консолидираният доклад на групата.
Резултати
Основната част от приходите (около 150 млн. лева.) идват от продажбите на оловно-киселинни батерии, следвани от рециклиращият бизнес. Със своите рециклиращи мощности компанията значително съумява да ограничи резултата от измененията в цените на оловото, което образува към 70% от себестойоността на продукцията. Макар и с дребен дял, продажбите на литиево-йонни акумулатори, които " Монбат " създава в завода си в Германия, не престават да порастват, като доближават близо 2 млн. лева по отношение на малко под 650 хиляди година по-рано.

Оперативната облага на групата се удвоява до малко над 16 млн. лева, а близо три пъти се повишава чистият резултат.
Пазари
Близо 95% от продажбите на " Монбат " са от експорт, демонстрират данинте в доклада. Компанията продава продукцията си допълнително от 75 страни, като значими пазари са Германия, Саудитска Арабия, Франция и Русия.

Заради пренасочването на потреблението към нови технологии и електрически коли в Европа през последните години групата насочи вниманието си към пазари като Северна Африка и Близкия Изток, където търсенето на батерии за стандартни коли се чака да остане мощно. Като част от тактиката си за увеличение на наличието си там през май сдружението подписа контракт за покупка на 60% от капитала на тунизийския производител на батерии NOUR за 10.3 млн. евро. Сделката ще бъде финансирана с последната част от облигационната емисия на " Монбат ", както и със лични средства. Предвижда се да се извърши на два стадия и би трябвало да бъде финализирана до края на тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР