Близо една трета от населението на България е изложена на

...
Близо една трета от населението на България е изложена на
Коментари Харесай

Шумът, който убива

Близо една трета от популацията на България е изложена на мощен звук с генезис пътен трафик. Има закони, целящи ограничението на децибелите, само че те не се съблюдават. Сякаш управляващите са глухи. Така е по улиците на България, установи Георги Ангелов в разбор за Deutsche Welle .
За вредата от шума има голям брой проучвания и отчети - да вземем за пример на Световната здравна организация или на структури на Европейски Съюз. Срещу шума се борят и държавното управление, общините и даже районните здравни инспекции - само че май единствено на хартия.
Според отчета за шумово замърсяване на околната среда на Европейската организация по околна среда (ЕАОС) за 2020 година, почти 113 милиона европейци са наранени от дълготрайно излагане на звук от трафика от най-малко 55 децибела (dB(A)). ЕАОС пресмята, че годишно в Европа сходно излагане на звук предизвиква преждевременната гибел на 12 000 души и способства за 48 000 нови случаи на исхемична болест на сърцето. Според организацията, 22 милиона души страдат от високи равнища на хронична нервност, а 6,5 милиона - от съществени хронични разстройства на съня. Като главен източник на звук организацията показва трафикът по улиците - коли, мотоциклети, камиони.

Според данните в отчета, съвсем 29% от градското население в България са изложени на звук от над 55 децибела с генезис пътен трафик. Това слага България на трето място след Кипър (49.2%) и Швейцария (30.6%).
В България признатите правила за пределно допустимите равнища в жилищни зони са до 50-60 децибела. Ако обаче погледнем звуковата карта на София, ще забележим, че по натоварените булеварди нормите са превишени. И то доста. На бул. " Тодор Александров ", който минава през жилищна зона през цялото си продължение от ЦУМ до Люлин, дневните стойности от трафик са 75 dB, а нощните - 70 dB. Подобни са стойностите и по " Цариградско шосе " и бул. " България ". Трябва да се означи, че нощем трафикът понижава, само че и дребното преминаващи транспортни средства създават прекалено много звук. Експеримент с конфигурирано приложение на смарт телефона за премерване на шума демонстрира, че прекосяването на индивидуален моторист с подадена газ или махленски " играч " с автомобил със звучащо " спортно " изпускателна система създават звук, който е доста по-висок от 80 dB. Този звук се счита за трайно увреждащ слуха.

Поне два закона - за шума и за придвижването по пътищата, не разрешават шумните мотоциклети и коли. На процедура обаче никой не следи за това дали транспортните средстват надвишават шума. Според закона за придвижване по пътищата, " лицата, които стопанисват пътищата ", би трябвало да обезпечат условия, с цел да няма звук. Същият закон изисква при прекосяване на годишен механически обзор да се ревизира равнището на шума и редовността на шумозаглушителните устройства на транспортното средство. Това обаче не се прави нито при първа регистрация от КАТ, нито от частните пунктове за обзор. Причината е, че нито едно от двете места не разполага с инсталация за премерване на шума. В наредбата за техническите прегледи написа, че оценката е субективна и извършващият прегледите би трябвало да потърси профилирана лаборатория. Това обезсмисля плануваните наказания за причинителите на звук.

Преди няколко седмици Берлин стартира самодейност за ограничение на шума, причиняван от мотоциклетите. Федералното държавно управление е призовано да ограничи равнището на шума на всички нови транспортни двуколесни средства до най-много 80 децибела. Предвижда се плицейските чиновници да имат право неотложно при положение на съществени нарушавания да конфискуват моторите на място.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР