Близо една пета от румънците биха обмислили пътуване до България

...
Близо една пета от румънците биха обмислили пътуване до България
Коментари Харесай

Проучване на Националния съвет по туризъм разкри нагласите на чуждите туристи да почиват у нас

 Близо една пета от румънците биха обмислили пътешестване до България за туризъм още това лято и биха отделили най-вече средства дневно - 130 евро, за престой сред 10 дни и две седмици. Това демонстрира социологическо изследване на Галъп, поръчано от Министерството на туризма, което беше показано през днешния ден в Сливен по време на изнесено съвещание на Националния съвет по туризъм. Проучването е направено измежду жители на Румъния, Чехия, Словакия, Сърбия, Украйна и Северна Македония. Изследването демонстрира, че евентуалните посетители от тези страни биха предпочели фамилна екскурзия, интересуват се повече от цена и качество на туристическия артикул у нас, а страховете им от ковид отстъпват на назад във времето. Сред интервюираните изрично доминират позитивните или даже неутралните настройки за България, а страната ни изпреварва по желания топ дестинации като Италия, Турция, Испания, Дубай и други. Сред изводите се регистрира, че високият туристически сегмент, въпреки не по този начин необятно развъртян, е обиден по-малко, както и че нишовите браншове в туризма се оправят по-добре. Най-оптимистични настройки за възобновяване на интернационалния туризъм имат украинците. Министър изрази вяра, че след отварянето на границите с Румъния и Чехия, скоро ще има ново облекчение на ограниченията в посока по-лесното напредване на туристите. Тя заключи пред участниците подхванатото за подкрепяне на туристическия бизнес в изискванията на COVID-19, дейните старания по пазари и посочи, че задача и народен приоритет на кабинета е възобновяване на бранша. Към момента задачата на България е да стане зелена зона, паралелно с висока степен на имунизиране, което ще докара до доста облекчение на пътуванията. Според министъра сега България има всички шансове това да се случи. Заместник-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов прикани бизнеса да се включи интензивно към определянето на карантинни хотели. Министър Балтова осведоми форума, че следва завършването на подготвяния здравен протокол за деяние при случай на инфектирани с COVID-19 туристи.

Друг значим акцент в полемиката бе стимулирането на вътрешния туризъм посредством развиването на туристическите региони. В съвещанието на консултативния орган към министъра на туризма в Сливен присъединяване взеха представители на бизнеса, на Организациите за ръководство на туристическите райони  (ОУТР) и на заинтригуваните министерства, които имат директно отношение и вземат участие в развиването на политиките в бранш туризъм. Те се сплотиха към концепцията, че би трябвало интензивно да се развиват различните форми на туризъм - като здравен и СПА, културно-исторически, селски, уикенд, конгресен и събитиен туризъм, кулинарно-винен. Заместник-министърът на земеделието и горите Георги Събев се обърна към бизнеса и даде обещание поддръжка за развиването на винения туризъм.

Сред участниците беше и заместник-министърът на културата доцент доктор. Специални посетители бяха регионалният шеф Минчо Афузов и кметът на Сливен Стефан Радев, които насочиха приветствия към членовете на Националния съвет по туризъм.

От името на уредниците на 40 издание на “Монбат Рали Сливен " министър Балтова получи почетен плакет за поддръжката, оказана от Министерството на туризма, което също беше част от неотдавна приключилото събитие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР