Близо една пета от българите са се возили при шофьор,

...
Близо една пета от българите са се возили при шофьор,
Коментари Харесай

Тренд: Всеки пети българин се е возил при пиян шофьор

Близо една пета от българите са се возили при водач, използвал алкохол. 37% са ставали очевидци по какъв начин техен непосредствен или прочут сяда зад кормилото след приложимост на алкохол или опиати. 275 хиляди българи признават, че са се качвали да карат в нетрезво положение. Това сочат данните от проучване на социологическа организация " Тренд ".

Според участниците в изследването трите водещи фактора за пътни произшествия в страната са превишената скорост (27%), шофирането под влияние на алкохол (24%) и шофирането след приложимост на опиати (17%).

Въпреки че шофирането в нетрезво положение се регистрира като водещ рисков фактор, близо една пета от българите признават, че им се е случвало да се качат в автомобил, ръководен от техен непосредствен или прочут, който е използвал алкохол. Това е годно в по-голяма степен за мъжете (25% от тях), както и за една четвърт от по-младите на възраст сред 18 и 39 година

Приблизително четири от 10 българи (37%) са ставали очевидци на това по какъв начин техен прочут, другар или родственик сяда зад кормилото след приложимост на алкохол и/или опиати. Това се е случвало доста по-често на мъжете (45%), както и на половината от най-младите във възрастовата група сред 18 и 29%.

275 хиляди българи (5%) признават, че те самите са се качвали да карат в нетрезво положение. Като най-често опрощение за това лицата показват, че са се чувствали добре, или че пътуването е било за малко разстояние.

Мнозинството от българите (86%) смята, че са нужни законодателни промени, с които да се усили размерът на наказването при шофиране под влияние на алкохол и/или опиати. По-строгите санкции се свързват с понижаване броя на случаите – 89% са по-скоро или изцяло уверени в това. Същевременно се следи консенсус във връзка с мнението, че все още страната не се оправя съответно с нарушителите на закона – 94% споделят това изцяло или ненапълно.

Категорично господства мнението, че шофирането под влияние на алкохол е рисковано, без значение от използваното количество – 96% са изцяло или по-скоро съгласни с това. Още по-категорична е оценката за шофирането под въздействието на опиати – 98% са изцяло или по-скоро уверени, че то е рисково, без значение от използвания тип и количество.

* Изследването е осъществено в интервала сред 1 и 8 декември 2022 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1005 души на възраст 18+. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР