Близо една десета от селата в най-бедния европейски регион нямат

...
Близо една десета от селата в най-бедния европейски регион нямат
Коментари Харесай

Една десета от населените места в Северозапада са без обществен транспорт


Близо една десета от селата в най-бедния европейски район нямат публичен превоз и не са свързани с регионалния център.

Става въпрос за 48 обитаеми места, в които живеят 8754 души. В други 43 села с 6878 поданици имат превоз по-малко от пет дни в седмицата. Това затруднява достъпа им до работа, обучение, опазване на здравето и административни услуги, демонстрира одит на Сметната палата за интервала от 1 януари 2014 година до 30 юни 2016 година

Като цяло Северозападният регион е едва обитаем, а избрани места към този момент са обезлюдени. В него влизат областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, в които има общо 51 общини. От тях 33 получават държавна дотация за публични пътнически транспорти по нерентабилни автобусни линии във вътрешно градския превоз и превоза в планински и гранични региони.

Транспортните схеми са неефективни

Общественият транспорт на пасажери с рейсове става съгласно одобрени транспортни схеми. Те са републиканска, регионални и общински.

Термините, с които се разказват процесите по създаване и одобряване на транспортните схеми, са дефинирани неразбираемо, ненапълно и не обезпечават еднопосочно пояснение, счита Сметната палата. Даден е образец с понятието " маршрут " (спирки – начална, междинни, крайна; дължина; скорост) и по какъв начин следва да се дефинира дадена автобусна линия.

Според Сметната палата неправилното интерпретиране на термина " маршрутно разписание " води до разпокъсване на транспортната услуга по дадена автобусна линия сред разнообразни възложители и реализатори. Тази процедура се среща и при трите типа транспортни схеми.

Няма нормативно условие за съгласуваност сред трите типа транспортни схеми и няма систематизирана база данни за осъществяваните транспорти по тях. Това не разрешава да се усъвършенства транспортната съгласуваност на обитаемоте места и води до риск за транспорта на пасажери по пестелив и ефикасен метод, счита Сметната палата.

Като пропуск е посочена и неналичието на процедура за разискване с жителите на маршрутите и разписанията на автобусните линии.

Единствено община Априлци съблюдава напълно закона

Обществените транспорти на пасажери се разпореждат от общините. В случаите, когато се планува превозвачите да получават обезщетения за пътувания по понижени цени и за осъществени загуби от нерентабилни линии, транспортите се разпореждат по Закона за публичните поръчки или Закона за концесиите.

При 92 на 100 от подписаните контракти нормативните условия за възлагане на транспортите са спазени. Пропуски има в общините Белоградчик, Враца, Вършец, Кула, Мездра и Плевен. Това е лишило превозвачите от опцията за приемане на обезщетения, установяват инспекторите.

Проверката им демонстрира, че част от общините са се възползвали от законовата опция да удължават договорите с до две години с даден транспортьор, с цел да не остане популацията без публичен превоз. Даден е образец с кмета на Видин (мандат до октомври 2011 г.), който в нарушаване на законовите условия е удължил периодите на 6 контракта над позволения двугодишен период. За позволените нарушавания не се постанова наказване.

През 2015 година са въведени законови условия данните за избора на превозвачите на публичен транспорт и предоставяните им средства от страната за обезщетения за всяка финансова година да са обществени. До 31 март всяка година кметовете на общините би трябвало да разгласяват тази информация за миналата година.

През 2016 година нито една община от Северозападна България, като се изключи Априлци, не е изпълнила напълно условията.

От 51 общини в региона 15 не получават дотации от страната за транспорт

Според Наредба от 2015 година право на дотация за нерентабилни транспорти по междуселищни линии имат превозвачите, извършващи транспорти до обитаеми места с поданици до 500 души и включени в описите на местата в планински или гранични региони.

Критериите за установяване на характера на обитаемоте места като планински или гранични обаче са непълни и не са задоволително справедливи, установи Сметната палата. Това е довело до отнемане на общини от полагащите им се дотации за междуселищни транспорти. Например, общините Видин и Козлодуй не попадат в листата на общини с гранични региони, което затруднява кметовете да обезпечават транспортната съгласуваност сред дребните обитаеми места и общинския или регионалния център, установяват инспекторите.

Според тях липсват нормативни условия и критерии при установяване на нерентабилните градски линии, подлежащи на субсидиране.

Съществува и огромна диспропорционалност сред дотацията на двата типа транспорти. Около 80 на 100 от общия размер на средствата за субсидиране на нерентабилни транспорти отиват за вътрешноградски превоз и едвам към 20 на 100 за междуселищни транспорти. Това слага в неравностойно състояние популацията в градовете и в селата, за които превозът е от решаващо значение за обезпечаване на естествени условия за живот и работа, показват от Сметната палата.

Разпределението на дотациите за нерентабилни транспорти се прави от ИА " Автомобилна администрация " въз основа на подадени от общините данни за финансовите резултати на превозвачите. Поради неналичието на надзор от страна на общините има риск от неопределено и погрешно показани данни в месечните информации за финансовите резултати на превозвачите.

Представените от общините данни демонстрират, че превозвачите регистрират все по-големи загуби. В същото време с предоставената от страната дотация се компенсират под 10 % от регистрираните загуби. Това демонстрира, че превозвачите правят транспортите по нерентабилните линии при видимо нарушен стопански интерес.

В резултат на пропуските ИА " Автомобилна администрация " е прекратила прехвърлянето на средства за дотации за нерентабилни транспорти на 15 общини в Северозападна България в интервала 2014 - 2016 година Това основава риск превозвачите да прекратят транспортните услуги и да лишат популацията от публичен превоз.

Препоръки

Сметната палата предлага да се разиска опцията за сливане на транспортните схеми при тяхното създаване и одобряване. За това от години упорстват и автобусните превозвачи.

Одиторите предлагат да се направи и разбор на практиката по възлагане на транспортите по автобусни линии от общините и използването на Закона за публичните поръчки и Закона за концесиите. Сметната палата е на мнение, че би трябвало да има обединен метод при възлагането на публичните транспорти.

Одиторите предлагат още и да се подхващат дейности за основаването на единна обществена електронна платформа с транспортните връзки въз основа на трите типа транспортни схеми.

Общо Сметната палата е дала 21 рекомендации на министъра на превоза, три на изпълнителния шеф на ИА " Автомобилна администрация " и шест на кметовете на тестваните общини, които те би трябвало да се изпълнят до края на 2018 година
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР