Близо една четвърт от традиционно гласуващите избиратели все още не

...
Близо една четвърт от традиционно гласуващите избиратели все още не
Коментари Харесай

Медиана: ГЕРБ води сериозно, Възраждане са втори, ПП-ДБ изпадат до четвърта позиция

Близо една четвърт от обичайно гласуващите гласоподаватели към момента не са решили дефинитивно за кого ще гласоподават. Това са към 600 хиляди гласоподаватели, които може радикално да трансформират картината, в случай че се люшнат в една или друга посока.

Това демонстрира проучване на организация " Медиана ", извършено в интервала – 12-18 май 2024 година с 978 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация и е осъществено със лични средства.

Резултатите от това проучване на са прогноза, а отразяват моментната картина на обществено-политическите настройки в страната три седмици преди изборите.

Към момента ГЕРБ е на първа позиция на сериозна отдалеченост пред всички останали. Втори към този момент са „ Възраждане ” на 12 % разлика. Очевидно ерозията в доверието към ПП-ДБ продължава и те към този момент са на четвърта позиция след Движение за права и свободи, чийто електорат наподобява мощно мобилизиран. Сигурни за наличието си в идващия парламент могат да бъдат и Българска социалистическа партия, и Има Такъв Народ. Още три обединения резервират съществени шансове за влизане в Народното събрание – „ Синя България ”, „ Левицата ” и „ Солидарна България ”. Очевидно е търсенето на опция на обичайните партии както в ляво („ Левицата ” и „ Солидарна България ”), по този начин и в дясно („ Синя България ”).

Изследването демонстрира емфатичен песимизъм и съмнение към основата на демокрацията – изборите! Доминира чувството, че изборите са „ залъгалка ” за гласоподавателите, а това кой и по какъв начин ще ръководи се взема решение от други сили вън от изборния развой. Това предопределя както търсенето на различни политически обединения, по този начин и ниска изборна интензивност. Избирателите са хванати в самобитен психически капан. Все повече от тях са уверени, че от изборите нищо не зависи … и не гласоподават. В резултат, гласоподават единствено твърдите агитки (и купените избиратели), с което удостоверяват към този момент направения извод – „ от изборите нищо не зависи ”. На тези избори можем да чакаме още веднъж ниска изборна интензивност, като пред урните ще застанат сред 2.5 – 2.7 млн. гласоподаватели.

Достига се до обезценяване на самите избори, до превръщането им самобитна борба на ентусиасти (а не спор по какъв начин да живеем и накъде вървим). Така европейските избори се правят оценка като доста значими едвам от 35% от гласоподавателите, а парламентарните от едвам 52%. Целенасочено или не, обществото е накарано да не помни, че изборите в последна сметка са доста значима борба, на първо място, за пари - за парите от нашите налози, за това кой и по какъв начин ги разпределя и по какъв начин ги харчи, какво ще получим, по какъв начин ще живеем.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР