Близо една четвърт от гласуващите по принцип избиратели все още

...
Близо една четвърт от гласуващите по принцип избиратели все още
Коментари Харесай

1/4 от българите още не са решили за кого ще гласуват

Близо една четвърт от гласуващите по принцип гласоподаватели към момента не са решили дефинитивно за кого ще гласоподават на изборите на 9 юни. Става дума за към 600 хиляди души, чиито гласове могат да повлияят съществено на резултатите в една или друга посока.

Това сочат данни от представително изследване измежду пълнолетното население в страната за публичните и политическите настройки, извършено от организация " Медиана " със лични средства измежду 978 души в интервала 12 - 18 май.

Данните демонстрират, че все още ГЕРБ е на първа позиция със сериозна преднина пред всички други вормации. Второто място заемат към този момент " Възраждане " с 12% разлика от партията на Бойко Борисов. Следва Движение за права и свободи, чийто електорат наподобява мощно мобилизиран. ПП-ДБ към този момент са четвърта позиция. Според настройките все още в идващия парламент влизат също Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Сериозно шансове имат още три обединения - " Синя България ", " Левицата " и " Солидарна България ". Наблюдава се търсене на опция на обичайните партии както в ляво то ( " Левицата " и " Солидарна България " ), по този начин и в дясното политически пространство ( " Синя България " ).

Изследването регистрира песимизъм и съмнение към изборите. Сред хората доминира чувството, че изборите са " залъгалка " за гласоподавателите, а кой и по какъв начин ще ръководи се взема решение от други сили вън от изборния развой. Това предопределя от води и до търсене на различни политически обединения, както и до ниска изборна интензивност. " Медиана " регистрира, че гласоподавателите са хванати в самобитен психически капан. Все повече от гласоподавателите са уверени, че от изборите нищо не зависи и не гласоподават. В резултат от това гласоподават единствено твърдите електорати и купените гласоподаватели, което пък удостоверява извода - " от изборите нищо не зависи ". За вота на 9 юни се чака още веднъж да е ниска изборната интензивност и да гласоподават сред 2.5 и 2.7 млн. души.

Достига се до обезценяване на самите избори, до превръщането им самобитна борба на ентусиасти, а не спор по какъв начин да живеем и накъде вървим, обобщават от " Медиана ". Така европейските избори се правят оценка като доста значими едвам от 35% от гласоподавателите, а парламентарните - от единствено 52%. " Целенасочено или не, обществото е накарано да не помни, че изборите в последна сметка са доста значима борба, на първо място, за пари - за парите от нашите налози, за това кой и по какъв начин ги разпределя и по какъв начин ги харчи, какво ще получим, по какъв начин ще живеем ", заключават от организацията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР