Близо една четвърт от българите (24%) се интересува от работата

...
Близо една четвърт от българите (24%) се интересува от работата
Коментари Харесай

Всеки четвърти българин се интересува от работата на бившата ДС

Близо една четвърт от българите (24%) се интересува от работата на Комисията по досиетата и проучванията на документите на Държавна сигурност. Това демонстрират данните от национално представително проучване на публичното мнение, извършено от " Екзакта груп ". То беше показано от социолога Лидия Йорданова на конференция " Документите на комунистическите секрети служби - действителност, обучение и памет " в София.

Проучването демонстрира, че за интервала на работа на Комисията по досиетата процентът на хората, които се интересуват от досиетата пораства. Интерес демонстрират хора с разнообразни политически пристрастия. Темата е най-интересна за мъже над 50 години, високо образовани, живеещи в градовете, най-вече в София, сочи още проучването.

Въпреки че дебатът би трябвало ли да Комисията по досиетата да продължи да работи или да се закрие от време на време се повдига н обществото настройките са за продължение на нейната работа. Така считат близо половината (49%)от интервюираните. На противното мнение са близо една четвърт (23%), сподели Лидия Йорданова.

Любопитен е политическият профил на интервюираните. Според изследването симпанизанти на партии от целия политически набор поддържат работата на Комисията по досиетата. По-голям е процентът на подкрепящите по отношение на неподкрепящите даже измежду поддръжниците на Българска социалистическа партия. Сред левите хора 41% са " за " продължение на работата на Комисията по досиетата против 36% срещу.

Повече от половината българи (56%) са на мнение, че резултатите от работата на Комисията по досиетата би трябвало да са обществени и делът им пораства в годините, регистрира още Йорданова.

Още по-висок е процентът на уверените, че лицата, участващи в избори или заемащи длъжности в институциите на страната и занимаващи се с обществена работа би трябвало да бъдат проверявани за съпричастност към тоталитарните служби на комунистическия режим - 61 на 100.

Дори измежду симпатизантите на Българска социалистическа партия и левите партиисамо 16 на 100 декларират, че тези инспекции на обществени персони за досие от Държавна сигурност са ненужни. Над една трета (36%) от тази обществена група обаче поддържат работата на Комисията по досиетата и отразяването й, излиза наяве още от проучването.

Сред хората, които считат, че има потребност от промени в Закона за досиетата, над една четвърт са на мнение, че би трябвало да се разшири обсегът на инспекциите.

Повече от половината (59%)от интервюираните са на мнение, че комунистическият режим би трябвало да се учи в учебно заведение. Това е заложено в програмата по история за 10 клас от идната образователна година. Против са малко над една пета (22%), най-вече хора над 60-годишна възраст, които живеят на село.

Половината от симпатизантите на Българска социалистическа партия утвърждават влизането на комунизма в учебниците по история, а над една трета (35%) са срещу.

По време на конференцията на Комисията по досиетата ръководителят й Евтим Костадинов, който на времето беше повдигнат от квотата на Българска социалистическа партия, раздаде награди на хора, помагали на комисията от основаването й през 2007 година до момента.

Председателят на парламентарната комисия по вътрешни работи Цветан Цветанов беше отличен за това, че до момента в който беше вътрешен министър е задвижил процеса на предаване на архивите на тоталитарните служби на Комисията по досиетата й. Цветанов похвали за свършеното заместника си по това време Веселин Вучков.

Грамоти получиха и депутатите от десницата Мартин Димитров и Петър Славов. Двамата, дружно с сътрудника си Методи Андреев, ръководител на едно от старите издания на Комисия по досиетата, което бе закрито с идването на власт на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, направиха основни промени в закона за досиетата. С тях се разшири обсегът на инспекциите за агентурно минало. (

Отличени бяха още преподаватели, публицисти, откриватели.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР