Близо две трети от българите предпочитат да плащат със смартфона

...
Близо две трети от българите предпочитат да плащат със смартфона
Коментари Харесай

Мобилните и безкешови плащания са предпочитани от 2/3 от българите

Близо две трети от българите избират да заплащат със смарт телефона си или безкешово – с банкова карта, а всеки трети се отхвърля да пазари от търговски обект, където одобряват единствено пари в брой. Това сочи изследване на норвежката платформа за мобилни разплащания Settle в България, което е извършено сред 5 и 20 ноември 2021 година и в него са взели присъединяване над 500 консуматори от цялата страна.

Според проучването над 75% от българите избират да не употребяват банкноти, защото смятат безкешовото заплащане за по-бързо и по-удобно. Според преобладаващата част от тях търсенето на банкомат е еднакво на загуба на време, изключително откакто на от ден на ден места в България заплащания могат да се одобряват освен с карта, само че и непосредствено от смарт телефона.

" Това е образец за демократизацията на финансите, при която потребителите гласоподават с парите си и по този метод изискват от търговците повече улеснения в процеса на извършването на покупки ", разяснява Детелина Момчева, стопански шеф на Settle за България, в известие до медиите.

По последни данни на Българска народна банка броят на ПОС-терминалите за заплащане с карта в страната към този момент е над 108 000.

" Потенциалът на мобилните заплащания е още по-голям, тъй като при тях търговците могат да получават средства от смарт телефон на смарт телефон и без съществуването на настрана терминално устройство. А броят на дейните смарт телефони в България е над 4 млн., безусловно всеки втори има такова устройство, което употребява всекидневно, в това число и за парични преводи ", показва още Детелина Момчева.

" Финтех фирмите като Settle обезпечават по-евтин и комфортен метод за приемане на безкешови заплащания спрямо ПОС-терминалите, които изискват поддръжка и генерират спомагателни разноски за търговците ", прибавя тя.

Над една трета от интервюираните означават, че заплащането с телефон им икономисва носенето на портфейл, а съгласно 16% от хората са уверени, че по този начин са защитени от корист с картата им.

Като най-сигурни способи за разплащане, интервюираните единомислещо показват мобилния портфейл и картите - общо над 72%. Запитани в какви обстановки избират мобилните разплащания, съвсем 44% от интервюираните дават отговор, че постоянно залагат на този способ, без значение в каква обстановка попадат, 35% употребяват мобилни разплащания, когато пазарят онлайн и 21% - когато имат потребност да разменят пари с близки и познати.

Най-голям интерес будят отговорите на въпрос в анкетата по отношение на бъдещето на парите.

Повече от половината - 53% от интервюираните, си показват, че до 2-3 години парите в брой ще излязат от приложимост и всички разплащания ще са цифрови, а 41% пък са на мнение, че нищо няма да се промени. Значително дребен % от хората имат вяра, че националните валути ще отпаднат и криптовалутата ще вземе превес.

Анкетата има за цел да изследва смяната в настройките на потребителите към другите типове заплащания, да разпознава кой е най-предпочитаният способ за разплащане от българите, за какво избират точно него и кой съгласно тях е най-безопасният метод за заплащане.
Провеждането на това изследване е следващата стъпка от страна на норвежкия снабдител на мобилни разплащания Settle за запознаване от близко с българските консуматори и техните настройки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР