Близо две седмици здравнатасистема е под много силен стрес с

...
Близо две седмици здравнатасистема е под много силен стрес с
Коментари Харесай

Д-р Георги Момеков за е-рецептите: Когато без гратисен период се въвежда коренно различна система, нещата са обречени на проблеми

Близо две седмици здравнатасистема е под доста мощен стрес с детайли на безпорядък. Причината - електронните предписания, които са единственият метод лекарите да предписват антибиотици. Проблемите към тях ибезконтролната приложимост на антибиотици коментирапроф. доктор Георги Момеков, ръководител на Българското научно сдружение по фармация, в предаването " Кой приказва? " по Дарик радио.

" Темата е доста дълга, съгласно мен и хаосът е леко преекспониран, тъй като в действителност на някои места има безпорядък, на други – не. Аз персонално одобрявам рационалните промени, само че съм доста срещу революциитеи мисля, че когато се вършат остри революции и без гратисен интервал се вкарва радикално друга система, нещата са обречени на проблеми ", уточни доктор Момеков.

" Несъмнено е, че системата има бъгове, че има проблеми със съвместимостта сред софтуерите. Аз персонално бих направил сходно нещо след обсъждане със съсловните организации, обучителна акция и един интервал, в който двата вида определяне работят дружно, с цел да може да се тества системата и да се изчистят всички шумове " изясни още той.

Според доктор Момеков повода за бързането на управляващите да вкарат новата система се крие най-много в ограничението нанерационалната приложимост на медикаменти, основноза диабет. Каквито и да са били основанията им, крайният резултате проблематичен без гратисен интервал, на мнение е той.

" Натискът е огромен, само че въпреки всичко се взимат политически решения. Трудно ми е да кажа дали ще има връщане обратно ", уточни още доктор Момеков.

Той е склонен с тезата, че е извънредно време страната ни да влезе в 21 век, само че означи, че тук има проблеми, които не се преодоляват от през днешния ден за на следващия ден. " Нещата не споделям, че би трябвало да станат постепенно, само че би трябвало да станат с подготовка ".

Д-р Момеков обърна внимание и на това, че не би трябвало да сме напълно наивни и да считаме, че когато се издава електронна рецепта, пациентът е бил прегледан и лечението е назначена рационално.

Според него достъпът до антибиотици трябвада е много деликатен, тъй като те са изчерпващ се запас. По думите мулекарствата са съществени артикули и би трябвало да се употребяват доста деликатно.

Някои от огромните фармацевтични компании изтеглят по-скъпи лекарства от пазара и се получава недостиг. На въпрос можем ли да създадем нещо в тази посока, доктор Момеков разяснява: " Това са доста съществени процеси, сигурно би трябвало да има доста прецизна политика, изключително при медикаменти, които се употребяват рядко. Един пазар като нашияможе да се окаже нещо, което елементарно компанията да прескочи. Това обаче не значи, че цели групи пациенти ще бъдат с стеснен или никакъв достъп. Тези неща се вършат след доста деликатно следене на тези процеси и търсене на механизми за баланс на ползите на обществото и там, където има опция, компаниите да основат оптимални условия, които да ги задържат на нашия пазар ".

" Беше добре да се направи по този начин, че системата да работи безотказно при 100%натовареност. Има проблематични случаи, проблеми, при които се постанова консултация с микробиолог, който, в случай че няма процедура, няма да може да направи сходно наставление ", сподели още доктор Георги Момеков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР