Близо два месеца след зрелищното бягство на опасния затворник Владимир

...
Близо два месеца след зрелищното бягство на опасния затворник Владимир
Коментари Харесай

Сензационна версия: Пелов е жив, тяло на клошар подменено за затворника

Близо два месеца след зрелищното бягство на рисковия пандизчия Владимир Пелов и авера му Радослав Колев, краят на историята е кървясъл. Пелов бе погубен на 5 юни късно вечерта при пукотевица с различен рисков престъпник – Марио Панчев в центъра на Ботевград. Той е получил четири патрона – един в главата и три в десния крайник. Самият Панчев също бе тежко ранен с две огнестрелни рани в региона на корема. С дни положението му бе доста тежко в столичната болница "Пирогов " и четири дни след стрелбата макар животоспасяващата интервенция, която претърпя, издъхна от раните си. Това написа в. „ Шоу “.

Въпреки формалната информация, че и двамата са мъртви, в Ботевград витае боязън. Целият град е наежен, тъй като не има вяра, че Пелов е мъртъв. Според мълвата всичко е инсценировка. В деня преди стрелбата е умрял скитник, който е имал брада и нямал близки. Именно неговото тяло е било подхвърлено за това на Пелов. Ботевградчани са уверени, че избягалият пандизчия е бил прекомерно интелигентен, с цел да се даде по този начин и по-удобно е било да инсценира гибелта си. Другият прострелян – Марио Панчев е знаел за проекта и с цел да остане всичко прикрито, е бил отстранен.

Ромската махала в града умира от смут, тъй като съгласно слуховете Пелов е готвил атентат, като е желал да заличи напълно квартала. Затова били и открити муниции. Още в деня на стрелбата се доближи до напрежение в Ботевград. Неизвестността събра десетки роми пред полицейските ленти. Те споделиха, че желали персонално да се уверят, че убитият е Пелов, с цел да „ спят спокойно”.

„ Много хора простреля той от махалата”, споделиха локалните. За да не се стигне до безредици, се намеси жандармерията и разпръсна тълпата.

Предисторията:

Пелов е апетитен за един от най-известните рецидивисти в Северозападна България. Той трябваше да лежи общо 32 година за дръзновен въоръжен обир на златарско ателие, отвличания, измежду които и на дете, и пукотевица по четирима служители на реда. Той е обвинен и за двойно ликвидиране. Престъпленията му обаче не съумяха да го задържат зад решетките, откакто преди 2 месеца ( 3 април) той бяга от пандиза. Заедно с различен нарушител - Радослав Колев, който е тикнат на топло за 26 години поради ликвидиране на педераст, съумяват да преодолеят защитата на пандиза и да изчезнат в незнайна посока.

Малко повече от месец нямаше информация къде се намират двамата бегълци. Тогава на 17 май излиза наяве, че Владимир Пелов е написал писмо до президента, омбудсмана и няколко национални медии. В осем страници той разказва претекстовете си да избяга от пандиза. Твърди, че е наказан незаслужено, получил е тежко наказване, което е еднакво на смъртна присъда и това го е провокирало да избяга. Той не за първи път написа до медии. Преди няколко години в редакцията на „ Ботевградски вести” се получава текст, подписан от него, в който се твърди, че Пелов е бил арестуван без виновност за убийството на двамата братя Цветан и Марко Петрови в Ботевград.

Последваха нови седмици, в които нямаше ни новина, ни кост от двамата бегълци. Появиха се разнообразни версии какво се е случило с тях. От това, че са в чужбина, до това, че единият е умъртвил другия.

Полицията потегли по горещи следи, че Владимир Пелов се укрива в Ботевград още на 2 юни. Тогава маскирани служители на реда заградиха и нападнаха изоставена постройка на болница по сигнал, че Пелов се намира там, само че той по този начин и не бе открит.

Стрелбата

Развръзката идва в нощта на 5 юни. Между Владимир Пелов и 39-годишния престъпно проявен Марио Панчев с прякор Големия избухва престрелка. Пелов е погубен на място, а Панчев – тежко ранен. От Министерство на вътрешните работи в началото не декларират сигурно, че гръмнатият е Пелов, защото след изстрелите той е паднал по очи, а също така е бил с изменена осанка и дегизиран с шапка и качулка.

Няколко часа по-късно пъзелът стартира да се подрежда. На брифинг на Министерство на вътрешните работи излиза наяве, че главната версия, по която работят проверяващите, е неуредени финансови взаимоотношения, защото двамата са имали бизнес в предишното. Макар че съгласно локални хора истината е друга. Панчев е апетитен за главен провинен за ареста на Пелов. Двамата в началото били другари, само че връзките им се развалили в края на 90-те години на предишния век. Тогава Марио издал на полицията Владимир за грабеж на чейнджбюро в Пловдив.

Освен това някогашен съкилийник на Пелов от пандиза хвърля нова светлина върху спора.

„ Марио Панчев и още един са дали показания против Владо и са го набедили за убийството на двамата ромски братя, които през 2016 година бяха убити на паркинг пред казино в Ботевград “, твърди пандизчията. Според него Пелов е обмислял нападението още до момента в който бил в пандиза. Знаел къде и по кое време върви набелязаният за жертва. Преди да стреля, Панчев пиел кафе на метри от мястото, където го застигат патроните.

В Ботевград било социална загадка, че Панчев е осведомител на полицията. От Министерство на вътрешните работи отхвърлиха той да е работил за тях.

„ Нападението не е на престъпния контингент, който бере душа ( бел. ред. - Панчев, който по-късно почина), а назад – от Пелов към този човек. Намерил е най-удобното място – едно дере, което е облагородено във тип на алея, само че е в такава част, че може да се придвижи неусетно и да издебне жертвата “, изясни основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов.

На мястото на престъплението на бул. “3 март” в Ботевград са открити три револвера – “Валтер”, “Макаров” и ТТ - един на тревната повърхност, един до натрупа и един в чантичка на кръста на Пелов. Разследващите ревизираха дали единият револвер не е същият, с който е стреляно по надзирателите при бягството на Пелов и Колев от пандиза.

Скривалищата

Разследването за разстрела на Пелов продължи в блок на бул. „ България” в Ботевград. Там са се крили Пелов и Колев след бягството от пандиза. В жилището живеела брачната половинка на най-хубавия другар на Пелов – Мико Петков.

40-годишната Весела обитавала жилището с двете си деца, откакто Мико, който преди години бил арестуван за двойно ликвидиране в ботевградското село Рогозен, се обесил в пандиза. Според мълвата, когато е бил на независимост, Пелов помагал на вдовицата с две деца с пари. Появи се и версия, че дамата на Мико и Пелов са имали в миналото любовна връзка. Колев и Пелов са отишли в жилището към 25-26 април и са останали допреди към десетина дни. След това са напуснали жилището и в деня на стрелбата се е върнал единствено Пелов.

Жената, която ги е укривала, споделила, че е мълчала, тъй като се страхувала от двамата да не създадат нещо неприятно на децата ѝ. Рецидивистите пристигнали единствено с една раница на гърба си, в която имало граната и тротилови пресовки. Имали ключове и излизали вечер, какъв брой постоянно не е ясно.

Собственичката на жилището не видяла да носят телефони в себе си. Не знаела и дали са употребили персоналния й компютър, когато не била у дома. В началото на юни Пелов се прибрал самичък, без другия пандизчия. Оттогава Колев е в неопределеност.

Не е ясно с акуратност къде са били Пелов и Колев от деня на бягството от пандиза, 3 април, до 25-26 април, когато са се скрили в жилището в Ботевград.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР