Близо до село Салник във Виницка област се взривиха най-големите

...
Близо до село Салник във Виницка област се взривиха най-големите
Коментари Харесай

Ад под небето! Оръжейният Чернобил гръмна в Украйна



Близо до село Салник във Виницка област се взривиха най-големите хранилища за муниции и оръжие в Украйна. В обществените мрежи към този момент назовават случая „ оръжейния Чернобил “ и разгласяват апокалиптични фрагменти от мястото на събитието.

„ В 01:30 часа гърмежите продължаваха. Взривове се чуват непрекъснато. Крием се в мазето “, споделя Татяна, жителка на Калиновка. „ Родителите ми позвъниха от вилата, там е страховит смут, цялото небе е във фойерверки, на 5 километра от тях горят складовете с муниции, изключили съм им тока “, написа на собствен ред Алексей Петрунин. „ Приятел ми сподели, че Павловка мощно е потърпевша, съвсем цялото село гори “, оповестява Максим, гражданин на Виница. „ В с. Салник в Калиновски регион се взривиха хранилища. В селата в радиус към 5 километра небето е алено, ударните талази раздрусват прозорците и вратите, хората се изтеглят по-далече от епицентъра. Павловка, град Калиновка на 100% са евакуирани по посока Киев. Пътищата са задръстени от коли, хората вървят пешком “, оповестява Ирина Герцун.

„ Извозваме ужасно доста хора на групи. В момента мъжът ми е с втората група. В Калиновка гърмежи се чуват и сега “, написа Олга, жителка на Калиновка. „ Хората всеобщо напущат Павловка. Правят го сами. Родителите ми към този момент напуснаха мазето и потеглиха към Корделивка. Къщата на съседите е на половина срутена “, написа на собствен ред Ина Мартоникова. „ В момента съм пред Калиновка. Небето е като денем. Чувстват се мощни талази от гърмежите. Летят снаряди. Първите ударни талази бяха толкоз мощни, че прозорците напряко излетяха. Там пък стои милицията, пропуща рейсовете, карат водачите с празни коли да взимат пасажери “, написа Вадим Чуба. „ Мислих си, че това е земетресение. Ужас! Отворих прозореца, миришеше на изгоряла гума “, оповестява Лариса Транчук. „ Във Виница. Взривовете се чуват до железопътната гара. Силно се усещат ударните талази. Честит рожден ден Петя “, иронизира гражданин на Виница. Жителите на Виницка област разгласиха в мрежата видео, на което се вижда по какъв начин поради гърмежите в складовете, на тях и се е наложило дружно с дребните си деца да се скрият в мазетата си.

Украинските управляващи са затворили небето над горящите хранилища във Виницка област в радиус от 50 километра, написа Блиц. По данни на локални поданици, ракета е попаднала в жилищна постройка във Виница. Междувременно звуците от гърмежите се чуват даже в украинската столица. „ Във Виница е ужасно, взривната вълна доближи до левия бряг на Киев. Задействаха се алармите на колите, разтресе ме на балкона “, оповестява гражданин на Киев. От Националната полиция на Киев потвърдиха, че жители са подавали сигнали за звукове от гърмежи. „ Тече инспекция, информация към този момент няма “, сподели дежурният. Във взривилите се хранилища се съхранява голямо количество снаряди за ракетни системи за залпов огън, в частност „ Смерч “ и „ Ураган “, които имат много огромна дължина на полета. Въпреки напъните на избавителните служби, пожарът е невероятно да бъде локализиран. Това оповестява журналистът Юрий Бутусов.

„ Да се локализира пожарът не е допустимо. Никакви пожарни средства тази буря няма да блокират. Значи, би трябвало да се изчака сутринта, когато ще се взриви и изгори и главната част от боеприпасите и ще може да се оцени мащаба на бедата “, написа той. По негови данни, тътнеж се чува на 150 километра, хвърчене на муниции се следи на 40 километра от складовете. Властите са изпратили към мястото на злополуката към 100 рейса за евакуация. Очевидно, персоналният състав или се е крил в укритията, или е умрял. По последни данни, минимум двама души са потърпевши. „ Разгърнати са няколко оперативни щаба в околните обитаеми пунктове, където работят спасители. В частност, в щаба в Стрижавка е доставена жена със счупено бедро и жена с черепно-мозъчна контузия “, се споделя в известието. По думите на първия заместник-председател на управата във Виница Андрей Гижко, управляващите изтеглят шест обитаеми пункта. В региона на складовете са изпратени близо 700 души, в интервенцията вземат участие близо 150 единици техника. Към момента е известно, че близо 22 000 души и 500 фамилии на военнослужещи са евакуирани от Виницка област. От Генералния щаб прецизираха, че гърмежите са закрепени единствено на площадката за танкови муниции. Оттам опровергаха информацията в медиите, че в складовете има химически субстанции. По данни на медиите, в складовете с повърхност от 60 хектара са съхранявани близо 190 тона муниции.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР