"Близо до град Бургас се намират няколко отровени езера, които

...
"Близо до град Бургас се намират няколко отровени езера, които
Коментари Харесай

Еколози алармират за отровни езера край Бургас

"Близо до град Бургас се намират няколко отровени езера, които съставляват огромна заплаха за околната среда и човешкото здраве ".
Това сигнализират Дир.бг от неправителствената Организация за Защита на Българските жители /ОЗБГ /.

"На казуса не е давана сериозна публичност досега, тъй като има хора, които са облагодетелствани от прикриването му ", написа Стефан Петров от ОЗБГ.

Повод на безпокойството е един сигнал на инж. Димитър Николов за окислителните езера. Според Николов те били породени от „ Лукойл “ – Бургас. От правозащитната организация са създали и видео клипове на положението на езерата сега.

"Окислителните езера се намират в местността Пода, която е до град Бургас. В тази околност са изхвърлени десетки хиляди тона токсини, които са причина за респираторни болести на стотици бургазлии ", твърди в сигнала си инж. Николов, като прави анализ на проблематичната обстановка:

"Отровите проникват в почвата и подпочвените води, и се популяризират. Изпаряват се във въздуха, а вятърът духа изпаренията към града и трови хората. Тези токсини доближават и до морето, с съдбовни последствия и за флората и фауната ".

През предходната седмица са били видяни камиони, които са изхвърляли отпадъци в едно от по-малките езера, а пречиствателната станция не работела. Хората в Бургас се ядосват на безхаберието на институциите.

"При състояние, че всички бургазлии страдат от задушливата миризма и даже да не знаят какво им предизвиква, са наясно кой я "произвежда "!.. ", споделя инж. Николов.

От ОЗБГ са безапелационни, че обстановката може да докара до екокатастрофа.

"Към всичко това се прибавят и подозрения за кражба, загатват от организацията.
Инж. Николов ще разкрие скица за източване на пари, на милиони левове ", дават обещание от ОЗБГ, и сега провеждат огромна конференция за разпространение на казуса.

Наскоро общинските съветници от НФСБ и СЕК обявиха, че ще сезират всички вероятни институции, в това число и Главната прокуратура за окислителните езера на Лукойл край Бургас. За езерата сигнал е подал някогашният общински консултант Димитър Николов, който повече от 20 години е бил на управителна служба в бургаската рафинерия.

Мнението му на специалист е, че те не се експлоатират вярно. Би трябвало продуктите, които се изхвърлят там да бъдат унищожавани по специфичен способ. Това обаче не се предписание, а по-леките боклуци непосредствено се препродавали. Според него в окислителните езера към този момент не би трябвало да се изхвърлят нефтоотпадъци, а регионът да се рекултивира. Вместо това обаче компанията, която от 10 години дава отговор за окислителните езера даже имала контракт с нефтената база в „ Росенец “ и прехвърляли отпадъците в езерата.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР