Близо до бреговете на Южна Бразилия се намира остров Кемада

...
Близо до бреговете на Южна Бразилия се намира остров Кемада
Коментари Харесай

Странната история на Змийския остров - най-смъртоносният на Земята

Близо до крайбрежията на Южна Бразилия се намира остров Кемада Гранде, прочут още като Змийския остров. С повърхност от едвам 43 хектара, скалистият терен е дом на близо 4000 мощно отровни златоглави змии от типа Bothrops insularis, достигнащи до 70 см дължина.

Змиите попадат там преди към 11 000 години, в края на последния ледников интервал, когато покачването на морското ниво ги откъсва от континента.

На острова не живеят бозайници, тъй че змиите не са имали действителна опасност, които да управлява числеността им. Това обаче доста лимитира " плячката " за самите тях. И защото са имали малко сухоземни животни за лов, змиите се превъръщат в експерти в улова на птици, които прелитат през острова по време на годишните си миграции.

Този метод на хранене може да изясни за какво отровата им е толкоз смъртоносна - до момента в който множеството отровни змии ухапват жертвата и я наблюдават, до момента в който тя не ѝ се поддаде, златоглавите змии би трябвало да убият жертвата си бързо, преди да има опцията да избяга.

Затова отровата на златната  действа бързо и предизвиква ужасяващи признаци - от бъбречна непълнота до вътрешен кръвоизлив и гибел на тъканите.

Затова не е по никакъв начин изненадващо, че островът е неразрешен за визити, като се изключи научни експедиции. Това е за както да се предпазят нищо неподозиращите туристи, по този начин и с цел да се защитят самите влечуги - златните змии не се срещат на никое място другаде на Земята и се считат за сериозно застрашени. Факт е, че извънредно решителни контрабандисти вършат противозаконни визити на острова, защото отровата на змиите е скъпа на черния пазар.

Броят им понижава и заради загубата на местообитания и заболявания.

Опасните влечуги избират гористите региони на острова, където могат умерено да ловуват. Така че, в случай че в миналото се окажем блокирани на Змийския остров, най-добре е да заобикаляме горите и да останем на скалистия бряг. И даже бихме могли да изядем някоя змия, в случай че успеем да я хванем - единствено да не забравим да отстраним главата, където се намират отровните жлези, поучават от Science Focus.

А в случай че пострадаме от захапване от златна змия, би трябвало бързо да потърсим здравна помощ - отровата може да убие за по-малко от час, макар че единствено към седем % от хората умират. Островът се патрулира от военноморски сили, тъй че бързото избавяне не е невероятно.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР