Близо десет пъти са се увеличили обажданията към денонощната дежурна

...
Близо десет пъти са се увеличили обажданията към денонощната дежурна
Коментари Харесай

Всеки ден поне петима българи по света се нуждаят от помощ в различни ситуации

Близо 10 пъти са се нараснали позвъняванията към денонощната дежурна линия на Външно министерство след активирането на услугата, с която при влизане на територията на непозната страна, българските жители получават от мобилните оператори телефонния номер, на който да позвънят, в случай че са в неволя. В първия ден от активирането на услугата на телефона са подадени 148 сигнала. За целия юли месец на телефона са постъпили 168 позвънявания за подпомагане, заяви за „ Дарик” Бойко Христов, шеф отдел „ Оперативно дежурство” в Ситуационния център на Министерство на външните работи. Всеки ден пет, 10 или повече български жители по света се нуждаят от помощ в разнообразни обстановки, регистрират оперативните дежурни.
Активирането на SMS известяването на българските жители, пътуващи в чужбина на какъв номер във Външно министерство да се обадят, в случай че им е нужна помощ, демонстрира, че практиката е потребна. Броят на потърсилите подпомагане е в пъти по-голям, уточни Бойко Христов. В първите дни - 7-8 август броят на позвъняванията е бил 148, а по-късно междинният броят на позвъняванията е 48. Тъй като още не е минал месец от действието на системата, направих прогноза по какъв начин би изглеждала картината в края на месеца - бихме получили 1404 позвънявания, сподели Христов. За юли общият брой позвънявания за подпомагане са 148. Виждате 9-10 пъти растеж, добави той.
На денонощния дежурен телефон във Външно министерство + 359 2 948 24 04 се звъни в спешни обстановки - индустриални повреди, военни спорове, наводнения, трусове, урагани, стихии, заболявания, описът е дълъг, изясни Христов.
Ако попаднете в пандиза, казусът не може да бъде позволен от оперативните дежурни на Ситуационния център. Казусът е от компетенциите на консулската ни работа в съответната страна. При незабавните случаи обаче, които заплашват живота, оперативните дежурни могат да се намесят. "Това са доста незабавни случаи, при които не се търпи отсрочване. Тогава още веднъж нашата дирекция поема дружно с консулската, само че ние сме водещи при решение на съответните проблеми ", сподели Христов. Като образец той даде случай на липсващ човек. "Наскоро издирвахме една дама и в Африка, и в Европа, в две страни. Беше изгубила контакт със своите близки. Намерихме я, всичко беше наред. Но ето, това е самостоятелен случай, в който ние се намесваме незабавно ", сподели той.
В практиката на Ситуационния център има случаи, при които отвлечени хора са били избавени, откакто са подали сигнал. "Жена е отвлечена. През прозореца вижда присъщи особености на пейзажа, които дава на дежурния, той ги дава на полицията и те по това схващат къде е дамата и безусловно са я избавили въз основата на този контакт ", сподели той.
Дежурната телефонна линия работи непрекъснато във всички дни на годината. За да се уверим, набираме телефонния номер. Опитът да се свържем с оперативния дежурен на Външно министерство беше сполучлив.
Процентът на този вид позвънявания, които не са свързани с действителни сериозни обстановки, са малко. При множеството сигнали е належащо подпомагане.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР