Близо 95 на сто от българите, които са работили в

...
Близо 95 на сто от българите, които са работили в
Коментари Харесай

Евростат: Българските творци са най-обезпечени с трудови договори, спрямо колегите си в ЕС

Близо 95 на 100 от българите, които са работили в разнообразни сфери и области на културата през 2016 година, са били обезпечени с трудови контракти, демонстрират данни от разбор на Евростат за заетостта в региона на културата, получени от изследването на работната мощ в Европейски Съюз през същата година.

Анализът обгръща необятна палитра от креативен специалности - от писатели, архитекти, музиканти, публицисти, артисти, танцьори, артисти - до библиотекари, музейни служащи, графични дизайнери и други

По този индикатор страната ни е в идентични позиции със страни като Естония, Унгария и Румъния при междинен индикатор за Европейски Съюз от 78 на 100 трудова обезпеченост на креативните специалности. Българските създатели са били измежду най-обезпечените с трудови контракти в Европейски Съюз, спрямо креативните специалности в другите страни на общността, демонстрира разбора на Евростат.

Анализът регистрира също, че повече от 65 хиляди души у нас са работили в разнообразни сфери на културата, което съставлява 2,8 на 100 от общата претовареност в страната. През 2016 година на 1000 души население у нас са се падали по 84 креативен специалности, съгласно данните на Евростат. За въпросния интервал у нас е имало над 4 500 културно насочени предприятия, които са съставлявали към 4 на 100 от общия брой на предприятията, насочени в кръга на услугите.

За посочения интервал у нас е имало регистрирани и са функционирали над 120 телевизионни оператора и над 80 лицензирани радиа и радио мрежи. В националната телевизия и в националното радио са работили близо 3000 души, а единствено чиновниците в двете най-големи частни малките екрани у нас са били повече от 1000 души.

Издаваните вестници у нас за този интервал са били над 260, а списанията по разнообразни тематики - над 500. Книгоиздателствата у нас са пуснали на пазара над 7 500 разнообразни заглавия с общ тираж над 3,4 млн. броя.
През 2016 година у нас са били създадени 106 кино лентата, от които 61 за кината в страната и чужбина, 45 - за малкия екран и 3 телевизионни сериала с общо 106 епизода. Театрите у нас са били 75, а другите музикални колективи - 56.

Близо 8,5 млн. души са работили в областта на културата в Европейски Съюз

През 2016 година близо 8,4 милиона души са работили в разнообразни културни сфери и области в страните на ЕС-28, което е 3,7 на 100 от общия брой заети лица в общността.

От тях 1,5 милиона души културни дейци са били на възраст сред 18 и 29 години. Делът на висшистите в Европейски Съюз, които са работили в разнообразни културни сфери е бил към 60 на 100, което не е изненадващо, защото доста културни специалности изискват години на образование. За съпоставяне - делът на висшистите във всички други специалности в общата трудова претовареност в Европейски Съюз, е към 34 на 100, регистрира Евростат.

Анализът обръща особено внимание и върху хората с очебийно креативен специалности - актьори, режисьори, артисти, художници, писатели, публицисти и други, чийто брой в Европейски Съюз надвишава 2 милиона души или към 30 % от заетостта в региона на културата в Европейски Съюз.

Тази категория създатели е била насочена повече към независима претовареност, в сравнение с работа на непрекъснат трудов контракт, регистрира Евростат.

Статистиката демонстрира, че към 86 % от културните създатели в Европейски Съюз са имали непрекъснат трудов контракт, до момента в който 78 на 100 от артистите, художниците и писателите в Европейски Съюз са били на непрекъсната работа. Това противоречие е изключително очевидно във Франция, където единствено 56 на 100 от артистите и писателите са имали непрекъснат контракт, при 84 % от всички работещи в страната.

Положението е по-благоприятно за актьори, писатели и публицисти, работещи като чиновници в България, Естония, Унгария и Румъния - към 95 % от създателите в тези страни са имали обезпечени трудови контракти.

Културата придобива все по-голямо значение на ниво Европейски Съюз и е една от най-силните страни в Европа като източник на полезности, еднаквост и възприятие за принадлежност, регистрира Евростат.

Съгласно член 167 от Договора от Лисабон - "ЕС способства за разцвета на културите на държавите-членки, като в същото време зачита тяхното национално и районно разнообразие и по едно и също време с това обръща внимание на общото завещание ", прецизира анализът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР