Близо 93% от жилищните сгради у нас имат нужда от

...
Близо 93% от жилищните сгради у нас имат нужда от
Коментари Харесай

Близо 93% от жилищните сгради имат нужда от енергийно обновяване

Близо 93% от жилищните здания у нас имат потребност от енергийно възобновяване. Това съобщи за БНР-София Добромир Василев-директор на " Жилищна политика “ в Министерство на регионалното развитие.

Той изясни процедурата и изискванията за кандидатстване по новата стратегия за енергийно възобновяване. В момента документите са оповестени за публично разискване и жителите могат да насочат оферти какво да се усъвършенства и промени в насоките за кандидатстване. Приемът на заявки за включване в програмата се чака да стартира най-късно доникъде на ноември, заяви Добромир Василев.

Той още веднъж напомни, че възможни за финансиране са здания, проектирани преди 26 април 1999 година, защото постройките, строени след тази дата са проектирани при модерни законови условия за енергийна успеваемост.

Всяка постройка ще бъде оценена по няколко критерия, главният измежду тях е след осъществяването на ограниченията да бъде реализирано 30% или повече икономисване на първична сила, понижение на излъчванията СО2. Важно е да има единодушието на най-малко 67% от притежателите, само че колкото по-висок е процентът на участващите, толкоз по-голям е шансът постройката да бъде включена в програмата.

Кандидатстването е наложително в партньорство с общините. Те ще избират изпълнителите на дейностите по възстановяване на енергийната успеваемост. Необходимо е  за постройката да има направено техническо проучване, документ за енергийна успеваемост, в който тъкмо да са разказани ограниченията, които би трябвало да се подхващат, както и механически паспорт и архитектурно снимане. Ще се финансират единствено градивно здрави здания. За кандидатствалите и  утвърдени до края на март следващата година ще бъдат покрити 100% от разноските, а за тези от април до края на годината – 80%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР