Близо 900 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба

...
Близо 900 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба
Коментари Харесай

Собственици на земя търсят купувачи за близо 900 хил. дка

Близо 900 хиляди дка земеделска земя са оповестени за продажба в страната. Това стана ясно от систематизирани данни на брокерите на недвижими парцели. Броят на притежателите, които желаят да сключат договорка за притежаваната от тях земя, надвишава 58 хиляди души. Традиционно покупко-продажбите с поземлени парцели се усилват в последните седмици на годината и на пазара излизат доста нови аграрни земи, настояват специалистите в сектора. Собствениците на земи, които са решили да продават, бързат да приключат покупко-продажбите преди коледните и новогодишни празници.

Най-честата причина продажба на аграрни парцели продължава да е нуждата от свежи пари за посрещане на непредвидени заплащания. Това излиза наяве от последното изследване на компанията за ръководство на поземлени активи „ Агрион “. Настъпването на коледните и новогодишни празници е обвързвано с много повече разноски от нормално и продажбата на парцел е вид за притежателите да покрият разноските си. Голяма част от продавачите употребяват средствата от продажбата за покупка на различен парцел, за лекуване или други незабавни потребности. Собствениците прибягват до продажба на земи като опция на тегленето на заеми, защото процедурата е много по-опростена и бърза, сочат изследванията на „ Агрион “.

Съществен е и делът на притежателите, които са решили да продават, защото не обработват парцелите си. По-голямата част от тях нямат опция независимо да се грижат за земите си или не се интересуват от земеделие и за това оставят нивите си да пустеят.

В по-голямата си част пустеещите земи са благосъстоятелност на хора, които са в чужбина или живеят в София или другите огромни градове и поземлените им активи са на над 100 км. разстояние от вкъщи им. Голямата част от притежателите нямат физическа и финансова опция да обработват парцелите или не се занимават със земеделие, защото имат други специалности.

Според изследването на „ Агрион “ притежатели на аграрни земи са най-вече хора над 55 година, като размера на притежаваната от тях земя е приблизително към 20 дка, които обаче са разхвърлени в разнообразни землища. В множеството случаи парцелите са раздробени на дребни елементи от наследници и за тях постоянно се водят правосъдни разногласия.

Анализът на „ Агрион “ демонстрира, че най-важните фактори избора на покупател са сигурността на договорката и бързото й осъществяване. Повечето притежатели на земя избират евентуалния покупател да е българска компания, която е потвърдила във времето, че е добър собственик и сътрудник и се грижи за земите, които ръководи. Над 75% от продавачите показват точно „ Агрион “ като желан сътрудник при договорка.

Компанията държи водеща позиция измежду компаниите, чиито услуги притежателите на земя и продаващите биха употребили. Тя е най-разпознаваемият бранд в земеделския отрасъл. Желаещите да продадат земята си могат да го създадат в някой от 20 офиса на „ Агрион “. На разположение е и онлайн поръчка за безвъзмездна оценка или продажба на адрес.

Проучването демонстрира още, че над 53% от притежателите на земя разпознават името „ Агрион “ и от ден на ден хора са посетили офис на компанията в опит да сключат договорка. Според отчета, съществено преимущество на компанията е, че предлага безвъзмездна оценка на парцела. От ноември компанията стартира и безвъзмездни правни съвещания. Заради мощния интерес самодейността „ Ден на безплатните съвещания “ ще се организира всеки месец в някой от районните офиси на „ Агрион “, оповестиха от сдружението. Компанията стартира и създаването на специфична секция на уеб страницата си, където всеки, който има проблем със земята си, ще може да пусне питане до висококвалифицирания екип от адвокати, специализирали в поземлени връзки. От земеделското сдружение се ангажират да прегледат проблема и да върнат отговор в най-кратки периоди.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР