Близо 90% от евтините сирена са с повишено съдържание на

...
Близо 90% от евтините сирена са с повишено съдържание на
Коментари Харесай

Богомил Николов: Близо 90% от евтините сирена са с повишено съдържание на вода

Близо 90% от евтините сирена са с нараснало наличие на вода за цената му да бъде ниска, заяви Богомил Николов от Асоциация „ Активни консуматори “.
Асоциацията е направила проучване на 30 проби на ниска цена сирене с цена под 10 лв., закупени от огромните градове.
Най-евтиното е било 4.40 лв. за кг, само че има подозрения, че в него е употребена палмова лой и то е било със сгрешен етикет.
Изследванията посочили, че то се вписва в БДС за водно наличие на сиренето, като съгласно стандарта сухата маса би трябвало да е най-малко 46%, а е възможно 54% да са вода.
Други три проби били в границите 54-62 % водно наличие като се приема, че то може да бъде такова и при класическата технология за произвеждане на сирене с най-малко 7 л мляко. Останалите проби са със повишено количество вода, като 16 са с водно наличие над 70 %.
Който и технолог да извикате, няма да може да задържи толкоз вода по класическия способ на произвеждане, сподели Богомил Николов. За да се получи такова водно наличие би трябвало предумишлено да се употребяват софтуерни добавки, които задържат вода. Някои желиращи сътрудници да вземем за пример имат свойството да задържат 20 пъти повече вода от личното им тегло.
Така, с тяхна помощ, ще получите маса, която като я сложите в тенджера и я обърнете, тя няма да падне, сподели Николов.
По думите му добавките могат да бъдат нездравословни, въпреки и да са позволени. Съмнявам се, че производителите употребяват неразрешени добавки, разяснява шефът на „ Активни консуматори “.
Той напомни, че при предходни проучвания на сиренето, да вземем за пример такова направено през 2005 година, е нямало хванати сирена с водно наличие над 62 %. Палмата излиза от мода, тъй като там разпоредбите се стегнаха, само че наклонността е да се поставя повече вода в сиренето, уточни Николов.
Той заяви, че „ Активни консуматори “ ще внесат писмо в земеделското министерство с предложение сиренето с над 62% водно наличие да се отбелязва като имитиращ артикул.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР