Близо 90 граждански организации отправиха съвместен призив към ЕС да

...
Близо 90 граждански организации отправиха съвместен призив към ЕС да
Коментари Харесай

Близо 90 организации с призив към ЕС за общо законодателство за защита на журналисти и активисти

Близо 90 цивилен организации насочиха взаимен апел към Европейски Съюз да се одобри общоевропейско законодателство за отбрана на публицисти, деятели, информатори, писатели и хора с дейна позиция от SLAPP - неоснователни, само че скъпи правосъдни искове от мощни предприемачи и политици.
Стратегически иск против обществено присъединяване ( Strategic lawsuit against public participation - SLAPP) е иск, целящ да цензурира, да сплашва и да накара да замълчат критици, като ги натоварва с цената на правна отбрана, до момента в който те се откажат от своята рецензия или позиция. SLAPP исковете имат за цел само да сплашат критиците, а не да бъде извоювано делото. Сред огранизациие, подписали общата позиция са " Репортери без граници ", " Амнести интернешънъл ", Transparency International и Европейската федерация на публицистите (EFJ) и доста други, които може да видите в края.

Ето какво се споделя в.

Един парещ пролетен следобяд в Малта журналистка се прибира към дома си, когато видя, че правосъден чиновник залепя стотици листове хартия на входната ѝ врата. Двете кучета на фамилията ѝ лаеха неудържимо и скачат към пристава през решетката на вратата, само че той не се отхвърля. Съдът разпореди, че на журналистката Дафне Каруана Галиция би трябвало да бъдат връчени уведомления за 19 каузи за клюка, заведени против нея от богат и авторитетен предприемач. Няколко месеца по-късно тя беше убита с отдалечено задействана бомба, инсталирана под колата ѝ.

Ние сме група от организации на гражданското общество, които считат, че това е най-бруталният случай на SLAPP, които сме виждали до момента. Той наподобява още по-зле от обстоятелството, че делата не престават и след гибелта на Галиция - против нейния брачен партньор и тримата ѝ синове.

SLAPP значи безусловно " стратегическо дело против публично присъединяване ". Това е форма на юридически тормоз, предопределена да сплаши сериозните гласове и да ги накара да млъкнат. Скъпи и безскрупулни адвокатски адвокатски фирми оферират на пазара тази услуга като бойни кучета на могъщи и богати хора, които могат да си разрешат да не престават с години да злоупотребяват с производства единствено с цел да се защитят от нежелания публичен надзор.

Този надзор е виталната мощ на здравите демократични общества. Европейският съд за правата на индивида и други национални и районни съдилища поредно и категорично признават в своите решения значимата роля, която свободните медии - и в по-широк смисъл гражданското общество - играе за привличането към отговорност на хората с власт.

Техните решения удостоверяват задължението на страните да основат среда, удобна за свободата на словото. Защото без това демокрацията отслабва и умира.

Вратичките в законите ни, които разрешават на могъщите да смачкват критиците си, с цел да им се подчинят, са пробив в европейската народна власт. Случаите на корист са по целия континент.

Вторият по величина полски ежедневник " Газета виборча " е получил от 2015 година насам над 55 правни закани и правосъдни каузи, в това число от ръководещата партия в Полша.

Френският предприемач Венсан Болоре и компании, свързани с Bollore Group, бомбардират публицисти и неправителствени организации с обвинявания за клюка, с цел да ги принудят да спрат да описват за бизнес ползите му в Африка.

В Испания производителят на месо Coren желае 1 милион евро за вреди породени от екоактивист за това, че подлага на критика по какъв начин компанията ръководи отпадъците си, като преди този момент е заплашвала деятели и учени, изследвали равнищата на нитрати в локалните води.

Хората, от които разчитаме да ни осведомят за протичащото се към нас, са принудени посредством тези скъпи и източващи ресурсите правни офанзиви да си губят времето по съдилища и са възпрепятствани или напълно блокирани да продължат работата си. Ситуацията се деформира до неразбираемост. Когато става въпрос за избрани хора, държавни управления, компании и тематики, не писателите, основателите на филми или публицистите вземат решение защо да четем, гледаме и приказваме.

Това даже не са съдилищата, защото SLAPP рядко стигат до чуване в зала, да не приказваме пък за изговаряне на правосъдно решение. По-скоро олигарсите и техните съидейници в политиката посредством юристите, на които заплащат, оформят повествованието на деня и предотвратяват разкриването на истината. Виждаме по какъв начин в Европа се появява обезпокоителен модел на държавни чиновници или бенефициенти на огромни публични поръчки, които одобряват тактиката на звезди и олигарси, с цел да се предпазят от нарасналото равнище на надзор, което изискват техните позиции или финансови връзки с държавното управление. Фактът, че заканите постоянно са трансгранични, усилва разноските за публицисти и деятели, които се оказват призовани в съда надалеч от вкъщи си в най-скъпите юридически юрисдикции в Европа.

Информираността за този проблем нараства. Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова даде обещание да " изследва всички вероятни разновидности " за противопоставяне на опасността, която SLAPP съставляват за европейската народна власт. Едно обещаващо решение се крие в институциите на Европейския съюз и би могло да помогне за определяне на салдото сред употребяващите SLAPP и правото на хората да бъдат осведомени за въпроси от публичен интерес.Трябва да се одобри общоевропейско законодателство за отбрана в Европейския съюз на хората от SLAPP. Това би трябвало да е приоритет.

Подобно на други места по света, би трябвало да има правила в целия Европейски Съюз, които да разрешат да се отхвърлят исковете по SLAPP още на ранен стадий от производството, да бъдат глобени прибягващите до SLAPP за корист със закона и съдилищата и да се плануват ограничения, позволяващи на жертвите да се пазят.

Когато преглеждаме смисъла на надзираващите какво се случва в обществото - като проверяващи публицисти, деятели и подаващите сигнали - за върховенството на закона и битката с корупцията, неналичието на защитни ограничения е опасност освен за свободата на печата, само че и за вярното действие на вътрешния европейски пазар и във все по-голяма степен на демократичния живот в Европа.

Реалността е, че на всеки публицист или деятел, застрашен от принуждение в Европа, се падат още стотина, заглушавани дискретно с писма от адвокатски адвокатски фирми, извращаващи закони, които другояче са основани да защитят репутацията на почтените от нападките на могъщите. SLAPP надалеч не са варварското средство за задръстване устата на някого с бомба в колата или патрон в главата, само че техният заглушаващ резултат постоянно е също толкоз унищожителен.

Access Info Europe – Helen Darbishire, Executive Director
Amnesty International – Eve Geddie – Head of European Institutions Office and Advocacy Director
ARTICLE 19 – Sarah Clarke, Head of Europe and Central Asia
ANTICOR (France)
Blueprint for Free Speech – Suelette Dreyfus
Centre for Free Expression (CFE) (Canada) – James L. Turk, Director,
CEE Bankwatch Network
Chceme zdravú krajinu ( “We want a healthy country”, Slovakia) -Michal Daniška
Citizens Network Watchdog Poland – Katarzyna Batko-Tołuć, Programme Director
Civil Liberties Union For Europe – Balázs Dénes, Executive Director
Civil Rights Defenders (CRD) – John Stauffer, Deputy Executive Director
Civil Society Europe – Carlotta Besozzi
Clean Air Action Group (Hungary) – András Lukács
Climaxi, Filip De Bodt
Committee to Protect Journalists – Tom Gibson
Common Weal (Scotland), Robin McAlpine, Director
Corporate Europe Observatory – Nina Holland
Defend Democracy – Alice Stollmeyer, Executive Director
Earth League International
Environmental Paper Network (EPN) – Luisa Colasimone, coordinator EPN International
Estonian Forest Aid (Eesti Metsa Abiks), Martin Luiga, international cooperation coordinator
ePaństwo Foundation, Krzysztof Izdebski
Eurocadres – Council of European Professional and Managerial Staff – Martin Jefflén, President of Eurocadres
European Center For Not-For-Profit Law (ECNL)
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), Flutura Kusari, legal advisor
European Coalition for Corporate Justice (ECCJ), Christopher Patz
European Environmental Bureau (EEB), Francesca Carlsson, Legal Officer
European Federation of Journalists (EFJ), President, Mogens Blicher Bjerregård
European Federation of Public Service Unions (EPSU), Jan Willem Goudriaan, General Secretary
European Trade Union Confederation (ETUC), Isabelle Schömann, ETUC Confederal Secretary
FIDH (International Federation for Human Rights), Gaelle Dusepulchre, permanent representative to the EU
Forest Initiatives and Communities (Ukraine)
Forum Ökologie & Papier – Evelyn Schönheit
Four Paws International, Gerald Dick
Free Press Unlimited (FPU), Director Policy & Programs, Leon Willems
Friends of the Earth Europe, Director, Jagoda Munić
Friends of the Earth Netherlands – Milieudefensie – Danielle van Oijen
Global Forum for Media Development (GFMD) – Michael J. Oghia
Global Justice Ecology Project
GMWatch – Claire Robinson
Government Accountability Project, Tom Devine, Legal Director
Greenpeace EU Unit, Jorgo Riss, Executive Director
Human Rights House Foundation (HRHF) – Dave Elseroad, Head of Advocacy and Geneva Office
Human Rights Without Frontiers, Willy Fautre
IFEX – Matt Redding – Global Campaigns Strategist
IGM – Institute of Maltese Journalists Sylvana Debono, president
Index on Censorship – Jessica Ní Mhainín
Institute for Sustainable Development Foundation – Wojciech Szymalski, president (CEO)
International Media Support, Gulnara Akhundova – Head of Global Response Department
International Partnership for Human Rights (IPHR)
International Press Institute (IPI) – Scott Griffen – Deputy Director
Iraqi Journalists Right Defence Association
Journalismfund.eu – Ides Debruyne
Justice and Environment, Csaba Kiss
Justice Pesticides, Arnaud Apoteker, General Delegate
Maison des Lanceurs d’Alerte (France), Jean-Philippe Foegle
Media Defence – Padraig Hughes, Legal Director
Mighty Earth – Glenn Hurowitz, CEO
MultiWatch (Switzerland)
Netherlands Helsinki Committee – Pepijn Gerrits
Nuclear Consulting Group (NCG) – Dr Paul Dorfman
OBC Transeuropa – Paola Rosà
OGM dangers, Hervé Le Meur
Oživení (Czech Republic), Marek Zelenka
Pištaljka (Serbia) – Vladimir Radomirović
Polish Institute for Human Rights and Business – Beata Faracik
Polish Ecological Club Mazovian Branch – Urszula Stefanowicz
Protect- Andrew Pepper-Parsons, Head of Policy
RECLAIM, Esther Martínez
Rettet den Regenwald (Rainforest Rescue) – Mathias Rittgerott
Reporters Without Borders (RSF), Christophe Deloire, Secretary General
Sherpa, Franceline Lepany
Sciences Citoyennes – Kevin Jean
Society for Threatened Peoples (STP) ( Switzerland)
SOLIDAR and SOLIDAR Foundation -Mikael Leyi, Secretary General (European networks, based in Belgium)
Speakout Speakup Ltd (United Kingdom) Wendy Addison
Stefan Batory Foundation (Poland) – Marcin Waszak
Strefa Zieleni Foundation (Poland) – Ewa Sufin-Jacquemart
SumOfUs – Fatah Sadaoui
Swedish Union of Journalists – Ulrika Hyllert
The Daphne Caruana Galizia Foundation – Matthew Caruana Galizia
The Good Lobby Italia – Priscilla Robledo e Federico Anghelé
The International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT)
The New Federalist
The Signals Network – Delphine Halgand-Mishra
Transnational Institute – Fiona Dove
Transparency International – Bulgaria – Kalin Slavov, Executive Director
Transparency International EU – Nick Aiossa, Deputy Director
Transparency International Ireland – John Devitt, Chief Executive
Transparency International Italy – Giorgio Fraschini
Umweltinstitut München – Fabian Holzheid, Political Director
Vouliwatch
WeMove Europe
Whistleblower Netzwerk (WBN) (Germany) – Annegret Falter, Chair
Whistleblowing International Network – Anna Myers, Executive Director.
Women Engage for a Common Future – WECF International – Sascha Gabizon
Xnet (Spain),
Young European Federalists (JEF Europe) – Leonie Martin, President
Associated Whistleblowing Press /Fíltrala (Belgium/Spain) Stéphane M. Grueso, Coordinator
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР