Близо 89 000 жени са били убити умишлено по света

...
Близо 89 000 жени са били убити умишлено по света
Коментари Харесай

Рекорд за последните 20 години. Близо 89 000 жени са убити през 2022 г. в света

Близо 89 000 дами са били убити съзнателно по света през 2022 година, заяви Организацията на обединените народи (ООН) . Броят им е рекорден за последните 20 години.

Новината идва броени дни преди Международния ден против насилието на дами, който се отбелязва на 25 ноември всяка година.

Данните на Организация на обединените нации, в сряда, демонстрират, че 55% от всички убийства на дами по света са осъществени от членове на фамилията или интимни сътрудници. Това " акцентира притеснителната действителност, че домът надалеч не е безвредно леговище за дами и девойки ", пишат от организацията.

Това значи, че приблизително повече от 133 дами или девойки са били убивани всеки ден от някого в личния си дом. За съпоставяне единствено 12% от убийствата на мъже през 2022 година са осъществени от членове на техните фамилии или интимни сътрудници.

От Организация на обединените нации означават и че същинският мащаб на убийствата на дами евентуално е доста по-сериозен, защото при доста други случаи не е било допустимо да се дефинира дали претекстът за убийството е обвързван с пола на жертвата.

" Тревожният брой на убийствата на дами е блестящо увещание, че човечеството към момента се бори с надълбоко вкорененото неравноправие и насилието против дами и девойки ", сподели в изказване Гада Уали , изпълнителен шеф на Службата на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността (UNODC) .

" Всеки загубен живот е апел за деяние - молба за незабавно превъзмогване на структурните неравенства, за възстановяване на реакциите на наказателното правораздаване, тъй че нито една жена или момиче да не се опасява за живота си поради пола си ", допълниха от Организация на обединените нации.

Дискусията за насилието над дами беше повдигната и в България след тежкия от Стара Загора, която беше пребита и обезобразена от приятеля си. Голямото публично неодобрение докара до промени в Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН).

Законът към този момент планува право на отбрана на хора, претърпели принуждение, само че единствено когато става въпрос за връзки сред мъж и жена.

В отчет на демонстрира, че в България за 2022 година единствено разпознатите случаи на домашно принуждение са 736. Липсва публична информация за общия брой на подадени сигнали за домашно принуждение.

На 1 октомври за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение влезе в действие в целия Европейски съюз (ЕС) . В България обаче това се случи единствено отчасти.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР