Близо 800 работници от военния завод "Дунарит" излязоха на протест

...
Близо 800 работници от военния завод "Дунарит" излязоха на протест
Коментари Харесай

Работниците от „Дунарит“ блокираха „Дунав мост“, искат си работата

Близо 800 служащи от военния цех "Дунарит " излязоха на митинг в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Дунав мост " при Русе. Те не са съгласни със стартиралата процедура по лишаване на лиценза на предприятието, предизвикана от повдигнато обвиняване на изпълнителния шеф на "Дунарит ". Хората не одобряват и подадената оставка от Съвета на шефовете, защото считат, че тъкмо те са издигнали компанията до настоящето й цветущо положение, съобщи БГНЕС. За митинга им синдикатите предизвестиха още през вчерашния ден.

Работниците дойдоха проведено с рейсове и плакати, с които упорстват да се запазят работните им места. 1300 души работят в завода, като измежду тях има цели фамилии.

Тъй като по закон привличането на член на управлението на завода като обвинен автоматизирано води до лишаване на лиценза, тримата членове на Съвета на шефовете са подали оставка през днешния ден в 10:30 часа. Те акцентират, че става въпрос за незаконосъобразни обвинявания, които не съдържат данни за закононарушение, само че с цел да спасят завода, се отдръпват.

Напрежението към "Дунарит " докара на митинга регионалния шеф Галин Григоров, който съобщи поддръжката си за служащите. "Ние няма да позволим "Дунарит " да бъде затворен и ще дадем всичко от себе си нещата да завършат по допустимо най-хубавия метод, да бъдат непокътнати всички обществени придобивки и "Дунарит " да продължи да работи и действа по този начин добре, както и до момента ", съобщи Григоров.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов по неотложност дойде в Русе, с цел да тушира напрежението. Той разгласи, че и държавното управление, и министър председателят, и самият той като министър застават зад служащите и осъзнават значимостта на завода. "Това е извънредно значимо дружество за военно-промишлената промишленост в България, както и за стопанската система. Благодаря за моралния акт на управлението, че са подали пред акционерния съвет молбите за напускането си. Това, мисля, че ще реши по най-бързия метод казуса. Обсъдихме през днешния ден с премиера да бъде основан междуведомствен съвет за Военно-промишления комплекс, който, с изключение на представители на държавното управление, ще включва и представители на сектора, с цел да може да се събираме всеки месеци да решаваме проблемите по най-бързия метод ", съобщи Караниколов. Той увери, че няма да бъдат предприемани дейности за затваряне на завода, нито ще бъде продаван или прехвърлян.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР