Близо 80 000 ученици развиваха различни дигитални умения в клубове

...
Близо 80 000 ученици развиваха различни дигитални умения в клубове
Коментари Харесай

Хиляди ученици усъвършенстват дигиталните си умения в клубове по интереси

Близо 80 000 възпитаници развиваха разнообразни цифрови умения в клубове по ползи в цялата страна. 7000 такива клуба са образувани в учебните заведения през последните 4 години по план „ Образование за утрешния ден “ . Това оповестиха от Министерството на образованието и науката /МОН/. 

Клубовете по ползи са два типа. Първият е за спомагателни занимания по основни цифрови умения – базови и за напреднали, в които се включиха възпитаници от I до XII клас. Те усвояваха умения в пет области – просветеност за данни и информация, основаване на цифрово наличие, връзка и съдействие, решение на проблеми и осведомителна сигурност. Първите такива клубове бяха образувани на 1 декември 2019 година От тогава през тях са минали 67 534 възпитаници . Анализът демонстрира, че всяка година се покачва равнището на цифровите умения на учениците, посещаващи клубовете.

Вторият тип клубове по ползи е за по-специализирани умения – за компютърно моделиране и шифроване, предопределени за възпитаници от V до XII клас . Първите такива клубове се образуваха на 2 декември 2022 година откакто учителите минаха образование по програмиране/кодиране, киберсигурност и отбрана на интелектуална благосъстоятелност. В тях се включиха 5265 възпитаници , разпределени в 363 групи.

Всеки възпитаник, сполучливо приключил заниманията по ползи, получи уверение за минало образование , което се издаде от електронната система за ръководство на плана, подписано от шефа на учебното заведение.

Поради големия интерес към дейностите в клубовете, с позволение на Управляващият орган, спомагателните занимания по основни цифрови умения не престават да действат до 15 декември 2023 година, като се посещават от близо 6000 възпитаници .

Проект BG05M2ОP001-2.012 „ Образование за утрешния ден “ е финансиран по оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР