Близо 700 са имунизираните до момента в България в започналата

...
Близо 700 са имунизираните до момента в България в започналата
Коментари Харесай

Близо 700 са ваксираните вече у нас, няма нежелани реакции

Близо 700 са ваксинираните досега в България в почналата през вчерашния ден акция по всеобща имунизация и досега няма нежелани реакции при нито един. Това заяви основният епидемиолог на страната проф. Ангел Кунчев в предаването " Преди всички " по БНР.

Страната ни си има система за съобщаване на нежеланите реакции – всеки може да заяви за такава реакция. Става дума за очаквани реакции, разказани в листовката.  " Знаем, че е допустимо да се проявят, въпреки и рядко. " Най-мотивирани да си слагат ваксина са работещите в Covid отделенията, тъй като виждат какъв брой подъл и рисков е този вирус, добави той.

Първите получени количества са по-скоро алегорично начало, уточни доцент Кунчев и посочи, че в  началото на новата година ще приказваме към този момент не за 5 хиляди, а за 50-60 хиляди дози . Може би първоначално не всички, които желаят, ще могат незабавно да доближат до имунизацията, само че до месец-два това ще се случи, увери основният държавен здравен контрольор. Тогава ще стартира и имунизирането във видове обществени домове. Те са над 400, разпръснати са в цялата страна, ще би трябвало да работят мобилните екипи, изясни Ангел Кунчев.

Създадена е  организация за следене както на нежеланите реакции, по този начин и на успеваемостта на продукта.

Запитан за наклонността на понижаване на броя новорегистрирани случаи на инфектирани с ковид, Ангел Кунчев посочи, че по модела и на предходни грипни епидемии по време на дългите коледно-новогодишни празници се отсрочва визитата при доктор, по тази причина „ формалната статистика съвсем се срутва “. Пълна картина какво се случва ще имаме при приключването на една цялостна работна седмица след 4 януари. Ако наклонността към понижаване се удостовери, ще има опция да се обмисля и разхлабване на ограниченията. Ваксинирането на медиците на първа линия в страната продължава и през днешния ден.

През последното денонощие у нас са открити 332 нови случаи на болест с ковид, при 2 810 направени PCR теста, демонстрират данните на Единния информативен портал. Общо броят на осъществените от началото на пандемията проби е 1 130 629. В момента броят на дейните случаи е 79 544, за последното денонощие са излекувани 1266 заболели. С това общият им брой от началото на пандемията доближи 111 008. В болница остават 5 571 пациенти, от които 523 в интензивно поделение. За последните 24 часа жертва на Ковид-19 са станали 41 души. Броят им от началото на пандемията е 7 164. Общо доказаните случаи у нас са 197 716.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР