Близо 700 хил. души в излязоха на марш Лондон с

...
Близо 700 хил. души в излязоха на марш Лондон с
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Близо 700 хиляди души в излязоха на марш Лондон с искане за нов референдум за Brexit

© Henry Nicholls Още по тематиката
Вечерни вести: Пак напрежение за ремонтите в София, по какъв начин убийството на Хашоги ще се отрази на петрола

И още: Комисия за защита на конкуренцията още веднъж отряза " Инерком ", в петък Народното събрание стартира с диспути по вота на съмнение
18 окт 2018
Вечерни вести: Президентът наложи десето несъгласие, България е 51-ва по конкурентоспособност

И още: Шестима са потърпевши във военния цех " Арсенал ", Нов скандал с корупционен заряд към ремонта на " Граф Игнатиев "
17 окт 2018 Отзвукът от скандалните изявления на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания и трусовете измежду " патриотичната " част на ръководещата коалиция позатихнаха през уикенда, евентуално тъй като министър председателят Бойко Борисов беше на интернационална вълна.

Първо в събота от София се разгласи срещу американските търговски наказания против Китай по време на Четвъртата среща на локалните водачи на страните от самодейността " 16+1 " (Китай и страните от Източна и Централна Европа), която се организира в НДК.

После в неделя Борисов направи първата аудиенция на български министър председател в Обединените арабски емирства, а по-късно ще се насочи към Египет. Но когато се завърне в София, проблемите ще не престават да го чакат, а в сряда ще би трябвало да се изправи и пред третия си избор на съмнение (при който се чака да оцелее, макар съдружните раздори).

По света уикендът стартира с хубава вест от Скопие, където късно вечерта в петък македонският парламент съумя да гласоподава " за " съглашението с Гърция за смяна на името и по този начин направи стъпка по пътя на страната към Европейски Съюз и НАТО. Сърцата на еврооптимистите евентуално са били сгряти и от фрагментите от Лондон, където над 700 хиляди души излязоха на марш с искане за нов референдум за Brexit.

Надзорният съвет на здравната каса ще гласоподава с 490 млн. лв. по-голям бюджет

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще гласоподава най-високия бюджет от основаването на институцията преди 20 години – 4.350 милиарда лева в понеделник. Увеличението по отношение на бюджета за тази година е 490 млн. лева Здравната каса ще концентрира в себе си доста нови заплащания. Увеличението на парите на касата през 2019 година като цяло няма да отиде толкоз в медицински действия, колкото в това да се платят нови действия, които институцията поема.

Освен това здравното министерство късно в петък е нанесло солидни ремонти в преходните и заключителни разпореждания на закона, с който се вършат радикални промени в седем съществени здравни закона и които касаят целия здравен бранш. Така ведомството на Кирил Ананиев почисти в крачка огромна част от първичните недоразумения в плана. Въпреки това, обаче, в него остават някои извънредно противоречиви моменти, като да вземем за пример това, че Народното събрание ще позволява откриването на нови лечебни заведения.

Македония потегли към смяна на името и по пътя към Европейски Съюз и НАТО

Македония избегна надвисналата остра политическа рецесия и потегли към смяна на името си, която ще й отвори пътя към Европейски Съюз и НАТО. Това се случи, откакто в петък вечер осем депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ гласоподаваха за съглашението с Гърция за смяна на името на страната на Република Северна Македония и по този начин осигуриха нужното болшинство от 80 от 120 депутати.

Това ускорява възможностите на премиера Зоран Заев, който беше заплашил да свика предварителни избори, в случай че вотът се провали, да остане на власт. Успехът в Македония отваря опция и за гръцкия министър председател Алексис Ципрас да получи утвърждението на Народното събрание в Атина за съглашението с Македония. Петъчният избор в Скопие е първият от поредност от общо три гласувания, които би трябвало да вкарат нужните конституционни промени за влизане в действие на Договора от Преспа за промяна на името. Целият развой може да отнеме към три месеца.

Многолюден марш в Лондон изиска нов референдум за Brexit

Повече от половин милион души излязоха на марш в Лондон с искане за втори референдум по излизането на Англия от Европейски Съюз. Според осведомителните организации по улиците и площадите в събота е имало сред 670 хиляди и 700 хиляди души, което надалеч надвиши упованията и трансформира събитието в най-многолюдното шествие във Англия от повече от десетилетие насам. Последният толкоз всеобщ митинг бе през 2003 година, когато англичаните се опълчиха против държавната позиция за интервенция във войната против Ирак.

Протестиращите издигнаха претенции за нов референдум, с който хората да бъдат запитани по изискванията за излизането на Англия от Европейски Съюз, а също и дали не е по-добре да остане, в случай че договорката е неприятна. Множество политически фигури се включиха в шествието. За момента държавното управление на премиера Тереза Мей изрично отхвърля провеждането на нов референдум.

Борисов пожела ОАЕ да влагат в България както в Западните Балкани

Обединените арабски емирства (ОАЕ) имат интерес да развиват връзките с България, както и за общи планове в страните от Западните Балкани, съобщи престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, който одобри в двореца си премиера Бойко Борисов. Борисов е разказал какво е свършено по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и за какво София е избрала за приоритет Западните Балкани.

Емиратите към този момент са стъпили с многомилиардни вложения в Западните Балкани, изключително огромни в прилежаща Сърбия. Интересът им се материализира първо с стратегии с за помощ към Албания и Косово, по-късно в Босна и Херцеговина и Черна гора и най-после в Сърбия. Престолонаследникът се е интересувал от транспортните коридори, които свързват страните от Западните Балкани и по-специално тези сред страната ни, Сърбия, Гърция и Румъния. Борисов е обяснил, че единствено след дни следва среща във Варна с тези страни, задачата на която е тъкмо построяването на свързващата инфраструктура, осведоми държавната пресслужба. Това е първата в историята на двустранните връзки аудиенция на български министър-председател в ОАЕ. В делегацията са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.

Тръмп ще изтегли Съединени американски щати от контракт с Русия за очистване на нуклеарни ракети

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че ще изтегли страната от подписания с Русия Договор за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние. Той съобщи, че Русия е нарушила съглашението, само че не заяви детайлности. Тръмп добави, че Съединени американски щати ще се откажат от съглашението и ще разработят нови оръжия със междинен и дребен обхват, в случай че Русия и Китай не предложат сключването на нов контракт.

Съединени американски щати се оплакват от разполагането от Москва на ракетната система 9М729, което, съгласно Вашингтон, съставлява нарушаване на Договора за очистване на нуклеарните ракети със междинен обхват, подписан от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 година Русия от своя страна счита, че американската система за противоракетна защита нарушава контракта. Бившият дипломат на Съединени американски щати в Русия Майкъл Макфол съобщи, че напускането на Договора за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние от страна на Съединени американски щати е в полза на Кремъл. " Главният губещ са нашите европейски съдружници ", добави той в изказване в Туитър.

Активисти стачкуват против изгубването на саудитския публицист Дажамал Кашоги пред Белия дом във Вашингтон. В петък за първи път Саудитска Арабия призна за гибелта на Хашоги. Държавната телевизия на страната цитира следствие, съгласно което критикът на саудитските водачи е починал в сблъскване в саудитското консулство в Истанбул, където той влиза на 2 ноември. Саудитска Арабия бе подложена на интернационален напън да изясни изгубването на журналиста. Според турските управляващи той е бил погубен в консулството, а тялото му е било разчленено. Въпросът е дали западните съдружници на Рияд ще сметнат саудитското пояснение за безапелационно и дали ще решат да подхващат наказания. Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че случилото се е " неприемливо ", само че добави, че Саудитска Арабия е " огромен съдружник ".

Фотограф: Leah Millis
КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ ИДНАТА СЕДМИЦА

Вотът на съмнение ще бъде гласуван в сряда Доколко опозицията в Народното събрание ще може да активизира гласове в поддръжка на поискания избор на съмнение поради опазването на здравето, ще стане ясно в сряда. За тогава е планувано гласуването, откакто дебатите завършиха предишния петък. Искането за оставка на кабинета на Бойко Борисов беше импортирано от Българска социалистическа партия, само че и Движение за права и свободи се включиха в рецензиите. " Воля " - третата опозиционна група в Народното събрание, не взе участие, тъй като депутатите й не виждали смисъл. Лидерът на партията Веселин Марешки управлява доста аптеки в страната.

Правителството на Бойко Борисов най-вероятно ще оцелее и след третия опит за свалянето му посредством механизма на избор на съмнение. Причината - за оставката му е нужно 121-ма депутати да гласоподават със " за ", а Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имат общо 117. Дори към тях да се причислят 12-те на Марешки, което е малко евентуално, отново няма да са задоволително. Опозицията не съумя и при предходните две претенции на избор - за корупцията и за сигурността.
Върховните съдии ще посочат своите двама представители в Конституционния съд

До 24 октомври е срокът за издигане на кандидатури за конституционни съдии от средите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Върховните съдии ще избират своите двама представители в Конституционния съд (КС) на 26 октомври, петък. Събранието за избора е планувано за 10 ч., процедурата планува многостепенно гласоподаване с отпадане на претенденти, в случай че никой не получи болшинство повече от половината още от първия път.

На всеки три години в състава на Конституционен съд се сменят четирима съдии. Тази година излизат Румен Ненков и Стефка Стоева от правосъдната квота, Кети Маркова от президентската и Цанка Цанкова от парламентарната квота. До момента е прочут единствено изборът на Народното събрание, който на 5 октомври избра досегашния заместник-председател на Върховен касационен съд Красимир Влахов.

Национална агенция за приходите стартира инспекции на строителните обекти

Националната организация за приходите е почнала инспекции по строителните обекти в страната, при които ще наблюдават дали чиновниците имат подписани трудови контракти, дали се обезпечават върху действителния приход, който получават, дали се съблюдава оповестеното работно време или официално е заявен понижен работен ден, а в реалност се правят строителни работи по-дълго.

От Национална агенция за приходите прецизират, че инспекторите им избират кого да ревизират на база издадените от общините позволения за градеж, свързването им с електрическата мрежа и потреблението на електрическа сила, като комбинацията от тези фактори е знак за упования брой заети на обекта.

Приключва експертната работа по избора на изтребители

До 26 октомври би трябвало да приключи работата на междуведомствената експертна група, която прави оценка четирите предложения за доставка на нови бойни самолети за потребностите на Военно-въздушните сили. По принцип двуседмичният период на работата й изтече в петък, 19 октомври, само че няколко дни преди този момент министърът на защитата Красимир Каракачанов разгласи, че експертите ще се нуждаят от една седмица, с цел да оценят предложенията. След като завърши работа, междуведомственият екип няма да класира офертите въз основата на методика за оценяване, а просто ще излезе с изчерпателен отчет, където предложенията ще бъдат подредени " по азбучен ред ".

На идната фаза от процедурата щафетата ще бъде поета от " политико-военна група ", назначена от премиера Бойко Борисов. За момента не е явен нито нейния състав, нито на какви правила ще се основава нейната работа. Знае се, че нейните представители ще водят договаряния за възстановяване на офертите с всяка от страните, които вземат участие в процедурата - със Съединени американски щати за нови F/A-18 Super Hornet или F-16V (Block 70/72), с Швеция за нови JAS 39 Gripen C/D и с Италия за употребявани Eurofighter Tranche 1. На финала политико-военната група ще предложи на министър Каракачанов с коя страна и за кой вид самолети да бъде подписан междудържавен контракт.

Меркел е застрашена от второ изборно проваляне за две седмици

На 28 октомври ще има локални избори в Хесен. Според изследванията Християндемократическият съюз на немския канцлер Ангела Меркел ще получи едвам 26% от вота спрямо 38.3% през 2013 година Социалдемократите, които са съдружен сътрудник на Меркел, ще спаднат до 20% при 30.7% преди пет години. Същевременно Зелените и крайнодясната " Алтернатива за Германия " са във напредък надлежно с 22% и 12%.

Анализаторите показват, че канцлерът ще бъде съществено отслабена на национално равнище и в личната си партия след второ изборно проваляне в границите на две седмици след вота в Бавария.

Бразилия избира президент

Бразилският крайнодесен претендент за президент Жаир Болсонаро усилва преднината си пред своя конкурент от лявата Трудова партия Фернандо Адад. Проучванията преди балотажа на 28 октомври в страната им дават надлежно 59% и 41%.

Болсонаро печели гласове с платформа против корупцията и твър метод към законността и реда. Но съперниците му са ядосани от негови провокативни изявления по ред тематики, в това число с женомразки и хомофобски нюанси. Крайнодесният претендент отвърна с тезата " Гласувайте за левицата и ще свършите като Венецуела ". Трудовата партия към този момент подаде публично недоволство пред бразилската изборна комисия с искане да бъдат разследвани акцията на Болсонаро и пет компании за хипотетична корист с стопански запаси и нелегално потребление на информационни платформи.

OUT_OF_OFFICE

Форум
24.10
Лидер от бъдещето.
На форума HR an Leadership: Management 4.0 ще има съответни насоки към мениджъри по какъв начин да привлекат точните гении с изобретателни артикули, нови технологии и изкуствен интелект. Другият акцент е върху факторите, които вършат хората щастливи на работното им място, какво трансформира водачите в водачи, както и по какъв начин се развива просвета на иновативност и предприемачество. В Sofia Event Center, начало 9.30, детайлности на www.events.economedia.bg

Кино
24.10
Punk`s not dead.
Последната от двете прожекции на новия британски филм " Уестууд: пънкарка, икона, активистка ", отдаден на Вивиан Уестууд, стилната икона, известна още като кралица на пънка. Режисьор е Лорна Тъкър, прожекцията е част от фестивала Cinelibri. В " Дом на киното ", начало 19 ч., билет 10 лева

След 5
23.10
Сипи по една ракия.
Ракиеният кръжок на бар " Спутник " този път е с акцент върху дюлевата ракия. Загряващата напитка не върви без подобаващата храна, по тази причина и ще има петстепенна вечеря с две гроздови и три дюлеви ракии. Събитието се провежда от Rakia shop и " Ракета ракия бар ". В бар " Спутник ", начало 19 ч., цена 40 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР