Близо 70 процента от българските ученици са пробвали наркотици, сочат

...
Близо 70 процента от българските ученици са пробвали наркотици, сочат
Коментари Харесай

Къпан чай: Дрогата, която отключва психични заболявания

Б лизо 70 % от българските възпитаници са пробвали опиати, сочат последните статистики на неправителствения бранш. Нещо повече – става известно, че малолетните взимат повече опиати от студентите. Най-опасна се оказва модата на синтетичната дрога. В Бургас незабавно след марихуаната навлиза нова дизайнерска дрога наречена „ друсан ” или „ къпан чай ”, която се оказва е доста по-опасна поради тежките химикали в нея. Това съобщи.

Мария към този момент 14 години се пита къде е сгреших. Синът й стартира да се дрогира като младеж, през днешния ден е на 30.

“Всеки път обещаваше и аз имах вяра. Нещата започнаха да се утежняват от честата  приложимост. Започна да отключва психологични болести ", споделя родителят Мария Куманова.

Тя прибавя, че синът и е бил наложително прибиран за лекуване за 3 до 6 месеца. Казва, че институциите не оказват помощ. Затова основава фондация в която да оказва помощ на родители като нея. Днес е безапелационна, че най-голямата опасност са дизайнерските дроги. В Бургас сега на мода е „ друсаният чай ”.

„ Чаят е билка, а върху билката се прави формула с ацетонов разтвор който се издухва по този начин се оставя разтворът, който е изработен, впръсква се върху самия чай, върху самата билка, естествено доста неравномерно. Излиза на ниска цена и се предлага на младежите. Най постоянно се пуши под формата на цигара ”, съобщи Роси Димова, ръководител към Оценка за съвместимост по наркотичните субстанции.

„ Родители идват да търсят помощ, доста е мъчно, тъй като децата са малолетни. Няма лекуване за малолетни ”, прибавя Мария Куманова.

По данни на Министерство на вътрешните работи друсаният чай най-често се приготвя в ромските махали. Бургаската лаборатория има съвременна инсталация, която открива и най-малките синтетични субстанции в тютюна.

„ Най-често установяваме, че изеттия друсан чай реагира на метамфетамин и амфетамин. Всъщност какво съставлява „ друсания чай ”, това е една елементарна билка която дилърите третират с разнообразни субстанции и откакто ги обработят ги пускат на пазара за лицата, които ги използват. Но желая да отбележа че самата приложимост на друсан чай е доста рискова за здравето на хората ”, сподели Иван Маринов, шеф Отдел „ Наркотици ” към ОД на Министерство на вътрешните работи Бургас.

Медиците удостоверяват и даже дефинират „ друсания ” чай като извънредно рисков. Причините е, че в него постоянно има съществуване на ацетон, тежки химични препарати, високо количество кетамин или фентанил, което може да докара до шизофрения и даже до гибел.

„ Токсичните вещества за мозъка, давайки някакво кратковременно чувство за лекост, бързо повреждат организма и нервната система, изключително за децата. За подрастващите е доста значимо да знаят, че при тях организмът работи на бързи обороти и са доста чувствителни против подобен вид вещества, а токсичните резултати са още по-силно изразени ”, посочи доктор. Борис Таблов.

По последни данни у нас смъртните случаи при младежите са не от свръхдоза, а от отключено психологично положение довело до самоубийство.

Според Министерство на вътрешните работи най-употребявана измежду учениците към момента е марихуаната. Но с бързи обороти я настига „ друсания чай ”, като данните сочат, че множеството консуматори са момчета.  В края на 2023-та година излиза наяве и това, че към този момент няма учебно заведение в градски условия без възпитаник използвал опиат. Изключения вършат единствено някои учебни заведения в дребни обитаеми места.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР