Близо 70 процента от българските ученици са пробвали наркотици, сочат

...
Близо 70 процента от българските ученици са пробвали наркотици, сочат
Коментари Харесай

Нова мода: Опасна дрога навлиза сред тийнейджърите

Близо 70 % от българските възпитаници са пробвали опиати, сочат последните статистики на неправителствения бранш. Нещо повече – става известно, че малолетните взимат повече опиати от студентите. Най-опасна се оказва модата на синтетичната дрога. В Бургас незабавно след марихуаната навлиза друга дизайнерска дрога наречена „ друсан " или „ къпан чай ", която се оказва е доста по-опасна поради тежките химикали в нея.

Синът на Мария Куманова стартира да се дрогира като младеж, през днешния ден е на 30.

" Всеки път обещаваше и аз имах вяра. Нещата започнаха да се утежняват от честата приложимост. Започна да отключва психологични болести. Този тип паранои, които получават от използването, агресивното държание ", споделя майката. 

 
Тя прибавя, че синът и е бил наложително прибиран за лекуване за 3 до 6 месеца. Казва, че институциите не оказват помощ. Затова основава фондация в която да оказва помощ на родители като нея. Днес е безапелационна, че най-голямата опасност са дизайнерските дроги. В Бургас сега на мода е „ друсаният чай ".

„ Чаят е билка, а върху билката се прави формула с ацетонов разтвор който се издухва по този начин се оставя разтворът, който е изработен, впръсква се върху самия чай, върху самата билка, естествено доста неравномерно. Излиза на ниска цена и се предлага на младежите. Най постоянно се пуши под формата на цигара ", съобщи Роси Димова, ръководител към Оценка за съвместимост по наркотичните субстанции.

„ Родители идват да търсят помощ, доста е мъчно, тъй като децата са малолетни. Няма лекуване за малолетни ", прибавя Мария Куманова.

 
По данни на Министерство на вътрешните работи друсаният чай най-често се приготвя в ромските махали. Бургаската лаборатория има съвременна инсталация, която открива и най-малките синтетични субстанции в тютюна.

„ Най-често установяваме, че конфискувания друсан чай реагира на метамфетамин и амфетамин. Всъщност какво съставлява „ друсания чай ", това е една елементарна билка която дилърите третират с разнообразни субстанции и откакто ги обработят ги пускат на пазара за лицата, които ги използват. Но желая да отбележа че самата приложимост на друсан чай е доста рискова за здравето на хората ", сподели Иван Маринов, шеф Отдел „ Наркотици " към ОД на Министерство на вътрешните работи Бургас.

Медиците удостоверяват и даже дефинират „ друсания " чай като извънредно рисков. Причината е, че в него постоянно има съществуване на ацетон, тежки химични препарати, високо количество кетамин или фентанил, което може да докара до шизофрения и даже до гибел, предаде Нова.

„ Токсичните вещества за мозъка, давайки някакво кратковременно чувство за лекост, бързо повреждат организма и нервната система, изключително за децата. За подрастващите е доста значимо да знаят, че при всичко работи на бързи обороти и са доста чувствителни против подобен вид вещества, а токсичните резултати са още по-силно изразени ", посочи доктор. Борис Таблов.

По последни данни у нас смъртните случаи при младежите са не от свръхдоза, а от отключено психологично положение довело до самоубийство.

Според Министерство на вътрешните работи най-употребявана измежду учениците към момента е марихуаната. Но с бързи обороти я настига „ друсания чай ", като данните сочат, че множеството консуматори са момчета. В края на 2023-та година излиза наяве и това, че към този момент няма учебно заведение в градски условия без възпитаник използвал опиат. Изключения вършат единствено някои учебни заведения в дребни обитаеми места.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР