Близо 70% от анкетираните компании у нас са увеличили заплатите

...
Близо 70% от анкетираните компании у нас са увеличили заплатите
Коментари Харесай

Заплатите в ИТ сектора нараснали с около 9% през 2020 г.


Близо 70% от интервюираните компании у нас са нараснали заплатите на 70-80% от чиновниците
(снимка: CC0 Public Domain)

Ковид рецесията е повлияла в дребна степен на проектите и политиките на фирмите у нас във връзка с заплати и бонуси, съгласно анкета на консултантската компания Tack TMI, извършена в края на 2020 година измежду 192 компании от разнообразни бизнес браншове – индустриален (32,5%), ИТ компании (28,8%), финансови услуги и аутсорсинг на бизнес процеси (по 8,4% ).

Близо 70% от интервюираните компании са нараснали заплатите на 70-80% от своите чиновници през 2020 година Около 34% споделят, че са създали нараствания на по-малко хора от плануваното и/или с по-малък % от бюджетирания.

Реалният растеж във възнагражденията на чиновниците за 2020 година е сред 6,5-8% – стойности, доближаващи се до статистиката от последните няколко години, като процентите варират според от другите браншове.

Заплатите в ИТ бранша са увеличени с 8,5-9,7%, до момента в който в аутсорсинга на бизнес процеси едвам с към 4%. Данните демонстрират обаче, че главните нараствания на заплатите са станали в първите три месеца на 2020 година, т.е. преди разгара на коронавирус пандемията.

Една от 10 компании в анкетата е прибягнала към понижение на заплатите, като при множеството от тях това се преглежда като краткотрайна мярка и нормално е обвързано с понижение и на работното време. Едновременно с това близо ¼ от фирмите споделят, че им се е наложило освобождение на хора, като този % е доста по-нисък в ИТ бранша – 12,7%.
още по тематиката
Малко над половината от фирмите (53%) имат проекти за нарастване на заплатите и през 2021 година с към 5-6,5%, като се надяват актуализацията да засегне забележителен % от техните чиновници – 80-90%.

Предизвикателната 2020 година не е прекратила работодателската процедура за погашение на
бонуси – 70% от фирмите са траяли тази своя политика. Това е изключително мощно изразено в бранша на изнесените бизнес услуги, където 87,5% от фирмите са раздали бонуси. Процентът на планиращите да изплащат бонуси през 2021 година обаче е по-нисък – към 53% от участвалите в анкетата.

Голяма част от спомагателните придобивки на чиновниците са били спрени краткотрайно. Наблюденията на Tack TMI обаче демонстрират, че това не е вследствие на търсене на способи за икономисване на средства, а главно поради работата от у дома.

Компаниите са траяли да търсят разнообразни, съответни придобивки, които да предложат на своите чиновници, с цел да покажат угриженост и да продължат да поддържат високата им мотивираност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР