Близо 7-цифрено несъответствие на оборота е установила Националната агенция за

...
Близо 7-цифрено несъответствие на оборота е установила Националната агенция за
Коментари Харесай

Автошколи укриват милиони с фирми еднодневки

Близо 7-цифрено противоречие на оборота е открила Националната организация за приходите при единствено 4 инспекции на автошколи в София. Данъчните стартират поредна национална акция против противозаконните практики в сектора, до момента в който самите инструктори настояват, че поради няколко проблематични компании се основават усложнения за всички.

Говорителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров изясни в четвъртък пред бТВ, че са открили укритите налози благодарение на информация от ДАИ. " Отчитат се, да речем, 600 курсисти, които са се явили на изпит. При една междинна цена доста подценена под пазара се получава най-малък приход, който не е отчетен”, сподели той.

Бъчваров уточни, че всеобща процедура е да се записват нови и нови компании с оборот под прага за Данък добавена стойност регистрация от 50 000 лева, като дори курсисти се местят от едно юридическо лице към друго. „ Ако една компания крие налози, вероятността да прави и други нарушавания не е по никакъв начин дребна – изключително в такава виновна задача като образованието на кандидат-шофьори”, акцентира Бъчваров.

Председателят на Съюза на преподавателите по автомо-мото подготовка Йонко Иванов на собствен ред съобщи, че проверките през годините са се правили без открити правила.

" Една част от нас се откупиха, на друга част актовете паднаха в съдилищата, само че дадохме по 5-6000 лева по правосъдни дела”, съобщи Иванов и прикани в разговор с сектора да се дефинира действителна междинна цена на курса, на база на която да се вършат инспекциите.

Той изясни, че в цената за моточас (според него – 35 лева т.е. общо 1085 лева за целия курс с 31 моточаса) влизат 40 позиции и облагата е 10 лева „ На тази цена ние се мъчим да излъжем страната, с цел да оцелеем”, призна инструкторът.

Иванов уточни като виновници за настоящето състояние на сектора недобросъвестните компании: „ Не може да има курс за 190 лева, не може да има вътрешен изпит по доктрина 60 лева за 7 минути (…) Има едни компании, които дават безплатния обяд, те се роят на фирмички. Подписват се едни контракти, че сте крепостен възпитаник на тази компания и до момента в който не си вземете изпита би трябвало да се явявате докрай”.

По думите му едвам 10% от компаниите в сектора са с нови образователни коли

Росен Бъчваров акцентира, че е въпрос на конкуренция какъв брой ще коства шофьорският курс. Колко са били рисковите компании в сектора при последните всеобщи инспекции? 88%, стана ясно от думите на представителя на Национална агенция за приходите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР