Близо 7 кг недекларирани златни изделия за 826 597 лева

...
Близо 7 кг недекларирани златни изделия за 826 597 лева
Коментари Харесай

Удар на митничари от недекларирани златни изделия за над 820 000 лева


Близо 7 кг недекларирани златни произведения за 826 597 лв. откриха митническите чиновници при три инспекции.

Най-голямото количество – 5446.1 грама златни украшения на стойност 686 208 лв. са открити при инспекция на лек автомобил с непозната регистрация, влизащ в страната от Турция на 19.03.2022 година В транспортното средство с изключение на лидера пътували и четири дами, всички молдовски жители.  По метода „ разбор на риска “ колата е селектирана за щателна митническа инспекция, при която в две възглавнички на задната седалка са открити пакети, съдържащи произведения от жълт метал. В хода на инспекцията се открива, че те са благосъстоятелност на една от пътничките.

При последвалия персонален обзор на четирите дами в бельото им са открити пръстени, медальони, синджири, обеци, гривни. Според направената експертиза накитите с общо тегло 5252.20 грама са от 14- и 21-каратово злато на стойност 661 777 лева  По случая са  образувани четири досъдебни производства, които се организират от проверяващ митнически контрольор под надзора на Окръжна прокуратура- Хасково.

Молдовските гражданки са привлечени към наказателна отговорност и им са взети ограничения за неотклонение „ гаранция “ в размер от по 3000 лев,  както и „ възбрана за овакантяване на страната “ с изключение на с разрешението на Окръжна прокуратура- Хасково. Акт по Валутния закон е формиран и на водача на автомобила за откритите при осъществения му персонален обзор недекларирани 193.90 грама златни бижута на стойност 24 431 лв.. Пакетът със златните бижута е бил укрит  под ластичен колан към кръста на мъжа.

Ден преди този момент на 18.03.2022 година митническите инспектори и чиновници на районно управление (на МВР) Свиленград правят инспекция на лек автомобил с българска регистрация, който идва на пункта на път от Турция за България.  При инспекцията е открито, че на пода на автомобила зад предната седалка, в полиетиленова чанта, съдържаща хранителни артикули, са укрити 9 плика с произведения от жълт метал. Открити са 30 пръстена, 8 медальона, 21 огърлици,  38  гривни и 4 чифта обици, които съгласно експертната оценка са с общо тегло 587.70 грама на стойност 54 068 лв..  По случая е формирано досъдебно произвеждане от проверяващ митнически контрольор.

Третият предотвратен опит за преместване на недекларирани златни произведения е на 17.03.2022 година, когато на пункта идва товарен автомобил с непозната регистрация, пренасящ стока от Турция през България за Англия. По метода „ разбор на риска “ транспортното средство е селектирано за щателна митническа инспекция, при която не са открити нарушавания. При последвалия персонален обзор на лидера митническите чиновници откриват 6 пакета, укрити в облеклата му – 4 в хастара на якето и по един в чорапите, съдържащи 938.28 грама златни украшения. Според експертизата на вещото лице откритите бижута са от 14-каратово злато на обща стойност 86 321 лв..

Водачът на товарния автомобил Б.А., на 45 година, турски жител, е притеглен към наказателна отговорност и му е взета мярка за неотклонение „ гаранция “ в размер на 5000 лв., както и „ възбрана за овакантяване на страната “ с изключение на с разрешението на Окръжна прокуратура- Хасково.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР