Близо 64 хиляди мигранти са поискали убежище в Кипър за

...
Близо 64 хиляди мигранти са поискали убежище в Кипър за
Коментари Харесай

Кипър е на първо място в ЕС по брой молби за убежище на глава от населението

Близо 64 хиляди мигранти са поискали леговище в Кипър за последните две години. Това демонстрират данни, изнесени в Народното събрание от министъра на вътрешните работи Никос Нурис, оповестява електронното издание на кипърския в. „ Политис “.

По думите на министъра, огромна част от мигрантите от африкански генезис са стигнали до северната част на острова със аероплан от Истанбул, като са получили позволение за 60-дневен престой в приетата единствено от Анкара Севернокипърска турска република. След това са минали незаконно в Република Кипър през буферната зона, следена от мироопазващите сили на Организация на обединените нации (УНФИКИП), и са поискали леговище.  

Само през вчерашния ден в Република Кипър са влезнали 317 незаконни мигранти, като 292 са мъже на възраст до 40 години.

Според показаните от Нурис данни в интервала 2009 – 2021 година по законен и незаконен път в южната част на Кипър са пристигнали 63 954 души. Изненадващо огромен е броят на мъжете. Непридружените деца са 2202, а 187 души не са заявили пола си. 

Изготвени графики демонстрират, че по отношение на 2015 година молбите за приемане на леговище през 2021 година бележат растеж от 487 на 100. През 2020 година има спад на молбите, като това се отдава на следствията от пандемичната конюнктура в света. 

В друга информация на „ Политис “ се показва, че след рецензии поради изискванията в приемен център за мигранти в региона на столицата Никозия и посещаването му от президента на Република Кипър Никос Анастасиадис следва пренасяне на част от настанените там чужденци. Съоръжението планува настаняването на общо 800 души, само че сега там обитават 2500. След съвещание на държавното управление е решено преместването на към 150 деца в хотели на острова. Още 600 мигранти ще бъдат трансферирани в различен приемен център. 

Вчера държавното управление заяви, че планува 60 милиона евро за възстановяване на изискванията, при които се настаняват мигранти на острова. 

В момента Кипър е преди всичко в Европейски Съюз по брой подадени молби за леговище на глава от популацията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР