Близо 6000 украинци са започнали работа в България от началото

...
Близо 6000 украинци са започнали работа в България от началото
Коментари Харесай

Близо 6000 украинци са започнали работа в България от началото на войната


Близо 6000 украинци са почнали работа в България от началото на войната в Украйна до момента, оповестиха от министерския съвет. Това е най-високият % интегрирани бежанци, който страната ни е постигала в най-новата си история.

Общо 5600 са наетите на трудов контракт, като включително не влизат хората, които имат подписан цивилен контракт или са на изпитателен период.

В пика на рецесията в България бяха настанени над 115 хиляди души, а към днешна дата у нас обитават към 78 хиляди.

Сергей таман излиза от Министерството на правораздаването. Трябвало е да потвърди българския си генезис и се надява да получи поданство, с цел да може по-лесно да търси работа в бъдеще. В България е със брачната половинка и сина си.

„ Имам удостоверение за раждане, където е записано, че моят татко е българин и имам неговото удостоверение за раждане също “, сподели Сергей Дойжа.

Войната в Украйна го принуждава да си откри работа тук, с цел да устоя фамилията си. Сега подготвя кафе и споделя, че е удовлетворен.

Светлана бяга от Украйна дружно с щерка си. С помощта на Facebook съумява да си откри работа като продавачка в мебелен магазин.

„ В момента още се образовам, проучвам стоката, по какъв начин се споделят нещата на български език. Хората се отнасят добре с мен, подсказват ми “, сподели Светлана.

Не всички бежанци имат шанса на Сергей и Светлана. Олга и 16-годишният й наследник са избягали от войната в Украйна преди три месеца. В Бюрото по труда са й предложили работа като камериерка в хотел или асистент в кухня. Тя има висше обучение логика на психиката и магистратура по обществени действия.

" В Бюрото по труда ми обясниха, че с цел да работя по специалността си и специалността, е належащо да узаконявам украинските документи, само че за това е нужно време и пари, разноски ", съобщи Олга Сокова.

Според Българската хотелска и ресторантьорска асоциация един от главните проблеми е, че работата, която се предлага, е най-вече за сервитьори и бармани.

Езиковата преграда остава най-голямата спънка за намирането на работа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР