Близо 600 сигнала от граждани са постъпили в Инспекцията по

...
Близо 600 сигнала от граждани са постъпили в Инспекцията по
Коментари Харесай

Инспекцията по труда: 50% ръст на сигналите по време на извънредното положение

Близо 600 сигнала от жители са постъпили в Инспекцията по труда (ГИТ) от 13 март, когато беше оповестено изключителното състояние. Това е растеж от съвсем 50 на 100 на сигналите, които нормално се получават за еднакъв интервал, оповестяват от пресцентъра на ГИТ.

Най огромен дял от сигналите са свързани със заплащането на труда (около 1/3) и с преустановяване на трудовите правни отношения. Към момента инспекцията по труда е прекратила плановите инспекции и е насочила напъните си към решение на сигналите, осведомят от институцията.

Извършват се и инспекции за надзор по спазването на противоепидемичните ограничения против разпространяването на Covid-19.

Инспекцията по труда припомня, че и в интервала на изключителното състояние служащите и чиновниците не могат да бъдат изпращани в неплатен отпуск без тяхно единодушие.

Работещите не би трябвало да подписват документи, с чието наличие не са съгласни - да вземем за пример за преустановяване на трудов контракт по взаимно единодушие или със задна дата, или заявление за неплатен отпуск.

Работодателят следва да им даде незабавно заповеди за преустановяване на трудовите контракти, в които да са отразени всички дължащи им се компенсации - за необработен заплатен годишен отпуск, за неспазено предупреждение, в случай че им се дължи такова, за добито право на пенсия и други Срокът на предупреждение тече и по време на използването на законоустановен отпуск.

ГИТ ще осведоми прокуратурата за сигнали, в които се съдържат данни за закононарушение - да вземем за пример, служащите оповестяват за оказване на напън за преустановяване на трудовия контракт по взаимно единодушие, сключване на заявки за неплатен отпуск и други, или за положени подписи на документи, каквито подателите на сигнали настояват, че не са полагали.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР