Близо 600 села у нас нямат транспортна връзка с общинския

...
Близо 600 села у нас нямат транспортна връзка с общинския
Коментари Харесай

Откъснати от света: 600 села без рейс

Близо 600 села у нас нямат транспортна връзка с общинския или регионалния си център, което ги обрича на изолираност и обезлюдяване.

Това научи „ Телеграф “ от източници в транспортния отрасъл, съгласно които ситуацията с превоза до дребните обитаеми места у нас в никакъв случай не е било по-трагично.

Причината са извънредно незадоволителният размер на държавните дотации за автобусните превозвачи.

Настоящите равнища на дотациите обаче не могат да компенсират загубите на превозвачите, които се усилват поради намаляващ брой пасажери и растящи цени на горивата и на фона на влошено финансово положение на целия бранш след пандемията.

Според превозвачи големи са и пропуснатите изгоди поради ширещия се „ бранш “ на нерегламентираните транспорти, които безусловно крадат пасажерите на легалния отрасъл.

Всичко това води до всеобщ и внезапен отвод на превозвачи да обслужват селски линии след 31 декември 2022 година, когато изтекоха редица контракти за превоз с общините.

Връзка

„ Отказите в действителност към този момент даже не касаят единствено селата.

Цял регионален град остава без автобусна връзка със столицата “, разяснява за „ Телеграф “ Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи ден откакто държавното управление отпусна 27 млн. лева за дотациите за селски автобуси.

Според Милтенова обаче сумата към момента е незадоволителна и тя няма да промени общата наклонност.

Надеждите на сектора са страната да се задвижи и да откри резистентен способ за компенсиране на загубите на превозвачите по губещите линии.

В момента тя заплаща единствено за губещи транспорти до обезлюдяващи се и високопланински региони до два двупосочни курса дневно – общо 665 села.

Така в случай че обещано обитаемо място е под 500 поданици, само че не е над 750 м надморска височина, пари няма.

Ако пък е над 750 м височина, само че е с население над 500 поданици, пари отново няма. Според КАБ решението е в смяна на наредбата и разкачане на тези два критерия.

Превозвачите желаят и страната да заплаща за три двупосочни курса дневно. Дали наредбата ще бъде изменена обаче, следва да се разбере.

Превозвачите желаят и страната да откри метод да унищожи незаконните транспорти. „ Въпреки че те бяха криминализирани, действително смяна няма и леки коли и дребни бусове навсякъде возят пасажери без лиценз и без да заплащат налози и осигуровки “, сподели Милтенова. Според нея най-малко 60 сигнала с доказателства са изпратени в прокуратурата.

Най-често срещаният е бланкетният отвод заради това, че „ действието не поражда висока социална заплаха “.

„ Държавата е длъжна да се задейства с всичките си лостове, тъй като това е проблем за цялото общество – това унищожава стопанската система и способства за демографската рецесия.

Това лимитира кръга от заселващи се там лица единствено до тези, които употребяват автомобил. Иначе казано, в случай че нямаш кола, би трябвало да живееш в града. Това убива селата “, сподели още Милтенова.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР