Близо 600 подписа само за два дни събраха жителите на

...
Близо 600 подписа само за два дни събраха жителите на
Коментари Харесай

600 се подписаха в защита на легионера от Орешник

Близо 600 подписа единствено за два дни събраха жителите на Тополовград и село Орешник в отбрана на Иван Пачелиев – Дюмона. 
В подписката написа, че хората поддържат 35-годишния мъж, служил във френския задграничен легион. " Притеснени сме, че тази огромна акция и включването на доста сили за неговия арест ще повлияе неподходящо на решението на съда ", считат бранителите на Иван. Те са възмутени от тиражираната в медиите информация, която е съгласно тях е пресилена. " Иван в никакъв случай не се е барикадирал и не е стрелял против никого ", написа в подписката. " Що се отнася до личността му и обстоятелството, че е служил във френския задграничен легион, не го прави изначално рисков. Напротив, тази работа го прави още по-дисциплиниран и виновен във всички свои дейности, какъвто го познаваме и ние ", пишат още поддръжниците на арестувания. В негова поддръжка е основана и група във фейсбук.
Екшънът от края на предишния месец  стигна и до Общинския съвет. На последното съвещание съветничката Силвия Георгиева заяви за подписката и сподели, че хората в общината са възмутени от дейностите на полиция. Колегата й Красимир Иванов изиска съветниците да се обединят и да помолят шефа на районното ръководство в Тополовград да ги осведоми за какво се е наложило да се викат специфични сили.
Дюмона е с най-тежката непрекъсната мярка за неотклонение " задържане под стража ". В последния ден на февруари Ямболският областен съд удостовери решението на Районния  съд в Тополовград, че Иван би трябвало да остане в килия в следствения арест. Пред 3-членния сияъстав на Темида  адвокат Митко Краев  представил  документ от правосъдно дело през 2014 година. От него излиза наяве, че Иван Печелиев има европейско позволение за притежаваните от него оръжия. Той е с щемпел от полицията в Тополовград и важи до 2019 година. В документа е записано, че Иван е купил законно 200 патрона и капсул – възпламенители от Франция, внесъл ги законно в страната.
През декември от израелското посолство подали сигнал до нашите служби, че Пачелиев се свързал с тях под подправена идентичност и изискал да реализира контакт с посланика. Бил направил схема с доста обстоен проект на синагогата в София. Така била формирана кореспонденция в Софийската районна прокуратура за опасност, а казусът поели от Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност ” (ГДБОП). 
На 19-и предишния месец трима чиновници на ГДБОП пристигнали в тополовградското селце. Свързали се с кметицата и тя ги отвела до къщата на Дюмона. Според полицията 35-годишният легионер ги посрещнал въоръжен, насочил оръжие и стрелял 
във въздуха. Бопаджиите си тръгнали и докладвали за станалото. Така бил мобилизиран голям запас на Министерство на вътрешните работи. На крайник били вдигнати Специализираният отряд за битка с тероризма и другата елитна част на вътрешното министерство - „ Кобра ”. Заради профила на Иван командосите създали деликатно проект за задържането му. В интервенцията се присъединили общо 80 служители на реда и жандармеристи. 
Привечер на 20 февруари Пачелиев излязъл от къщата си и тръгнал да си купува кафе. На към 500 метра от вкъщи си бил сюрпризиран от спецчастите и го арестували. При задържането у него не било намерено никакво оръжие, даже и нож. 
Няколко дни в двора и жилището му течаха огледи, тъй като имало подозрение, че бил заложил бомбени клопки. Тримата бопаджии докладвали, че след изстрелите Иван ги изпратил и с думите: „ Подготвил съм ви много изненади, в случай че припарите отново ” 
Съселяните на Пачелиев са сюрпризирани от станалото. Те го разказват като необщителен, затворен, само че и мирен.
Срещу Дюмона бяха повдигнати две обвинявания – за опасност на служебни лица и за владение на нелегално оръжие и взривни субстанции. По първото плануваното от Закона наказване е до 6 години затвор, а по второто – от 2 до 8 години решетки.
При претърсванията в къщата на Иван били открити 4 пушки, 3 гранати, взривател, барут, запалка за гранати и муниции. Според информация от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) на Министерство на вътрешните работи, Пачелиев нямал позволение за тези оръжия.
Пред проверяващите пък Дюмона твърдял, че за оръжията има годно позволение, издадено от Франция, а гранатите били трофейни и обезвредени. Отказал да се подпише по протокола за повдигнатото му обвиняване.
Странностите на Рамбо от с. Орешник траяли и в следствения арест на Ямбол, където бе арестуван за 72 часа до разглеждането на мярката му за неотклонение от Тополовградския областен съд. Цяла вечер защитата го чувала по какъв начин си приказва на френски и съветски в килията. 
„ Не съм заплашвал никого. На 19-и т. м. пред къщата ми стопираха трима цивилни и се показаха за бопаджии. Помолих ги да се легитимират. Те ми демонстрираха персонална карта и шофьорска брошура. 
Тогава вежливо ги помолих  да изоставен парцела ми “, сподели в правосъдната зала Дюмона. На другия ден, описа той, отишъл за кафе и на към 500 метра от къщата му го арестували.
„ Това бяха толкоз същински служители на реда, колкото вие сте същински публицисти ”, бяха единствените думи на 35-годишния легионер към представителите на медиите, изпълнили коридорите на съда.
Според прокуратурата обаче Иван е употребявал оръжие и е стрелял. „ Обвинен е в тежко съзнателно закононарушение и има заплаха да се укрие или да извърши друго закононарушение, в случай че му бъде наложена по-лека мярка “, пледира държавният обвинител Христо Джонджоров. Това бе възприето от Темида и районният арбитър Милена Семерджиева наложи най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража ” на Иван Пачелиев. С предписание на арбитър Семерджиева и на прокурора Джонджоров Дюмона бе пратен на доктор незабавно след съвещанието. Това се наложи, тъй като 35-годишният мъж  получил луксация  на левия лакът при задържането му от отряд „ Кобра ”. Иван бил прегледан в ямболската спешна помощ, Лекарите му предложили да наместят ставата, само че трябвало да му слагат цялостна анестезия. Пачелиев отказал, макар огромния оток. Той декларирал, че не желае лекуване по персонални аргументи.
„ Ще апелирам пред окръжния съд в Ямбол наложената мярка за неотклонение " задържане под стража ", наложена на подзащитния ми. Преди да се знае какво тъкмо е обвиняването, не следва да се постанова най-тежката мярка за неотклонение. Ако бе насочил пушка и беше стрелял, смятате ли, че нямаше да улучи от 2-3 метра “, сподели юрист Митко Краев. Според него Иван би трябвало да е с мярка „ гаранция ” или „ домакински арест ”.
" Вярваме, че справедливостта ще спечелва, Иван е почтен ", споделят тополовградчани и жителите на Орешник.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР