Близо 60% от всички продадени коли през март са електрическиModel

...
Близо 60% от всички продадени коли през март са електрическиModel
Коментари Харесай

Tesla преобърна автомобилния пазар в Норвегия

Близо 60% от всички продадени коли през март са електрически

Model 3 е най-продаваният автомобил в Норвегия (източник: Tesla)

В първия си цялостен месец на пазара в Норвегия шлагерът Tesla Model 3 докара до нов връх в продажбите на електрически автомобили – 58% от новите коли, продадени в страната през март, са напълно електрически, заяви профилираното издание Electrek.

Model 3 към този момент завладява няколко европейски пазара и няма по-добър образец от Норвегия. Страната от дълго време е водач в електрическите транспортни средства – хибридни и изцяло електрически, които преобладават в топ 10 на най-продаваните коли.

Миналата година продажбите на електрически автомобили набъбнаха с 40% в Норвегия. Изцяло електрическите коли заеха 31,2% от пазара, а дружно с хибридите делът на електрическите транспортни средства възлиза на 49,1%. Това е изключително впечатляващо, като се има поради дребният брой налични модели.
още по тематиката
Тази година на пазара се появиха няколко нови напълно електрически коли, като един от тях е изключително значим. След доставката на към 1000 броя Model 3 в последните седмици на февруари, Tesla подвигна оборотите в Европа с огромни партиди на Model 3.

Компанията достави в Норвегия рекорден брой електрически автомобили през март – над 5300. Това прави Model 3 най-продаваният автомобил в страната с необятен марж, само че по-важното е, че тази кола изтласка общите продажби на електрически автомобили на ново равнище.

Електрическите коли към този момент образуват 58% от всички продажби на пътнически коли в страната през март, а с прибавяне на хибридите с вградени електрически мотори, делът на електрическите автомобили доближава 69% от пазара.

Така чисто бензиновите и дизеловите коли стават „ малцинство “ в Норвегия. Model 3, в частност, заема съвсем 50% от продажбите на изцяло електрически транспортни средства в страната.

Норвегия си е сложила за цел към 2025 година всички продадени нови коли да бъдат напълно електрически. Това е най-агресивният проект измежду всички страни в света, поели по пътя към електрическите автомобили.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР