Близо 60% от читателите на TrafficNews ще гласуват на предстоящите

...
Близо 60% от читателите на TrafficNews ще гласуват на предстоящите
Коментари Харесай

60% от пловдивчани казват, че ще гласуват на изборите 2 в 1 – ще има ли този път висока активност?

Близо 60% от читателите на TrafficNews ще гласоподават на идните избори 2 в 1. Това демонстрират резултатите от електронна анкета, в която присъединяване са взели 25 227 души.
Прочетете още
34 на 100 обаче споделят, че няма да упражнят правото си на глас нито за народен, нито за европейски парламент. Дали да се включат във вота на 9 юни все се двоумят 8% от интервюираните.

Оптимистичният резултат за 60% изборна интензивност обаче надали ще бъде оневинен, поради наклонността в Пловдив и региона през миналите години. Припомняме, че на последните два тура за избор на Парламент през 2022 и 2021г. Пловдив регистрира интензивност от към 39-40%, до момента в който региона беляза към 2% по-нисък резултат.



На този декор остават 32 дни до датата, в която България ще взема решение кой да ръководи страната и кой да я съставлява пред европейската общественост. Вчера бе последния ден, в който партиите можеха да заявят желанието си да се включат и да подадат листите си с претенденти.

По последни данни от ЦИК 24 партии и обединения и 1 предприемчив комитет са се записали, а две партии са се отказали от присъединяване – „ Правото “ и „ Републиканци за България “. В РИК-16 (Пловдив-град) за националния избор се записаха 30 партии и обединения.

Големите партии изненадаха с някои решения за класификация и състав, в това число в Пловдив.

Както TrafficNews писа най-интересната борба се обрисува за първото място, където Бойко Борисов от ГЕРБ ще се изправи против Асен Василев от Политическа партия – Демократична България. Листата на ръководещата партия под тепетата също има много изненади. От парламентарно показаните партии Българска социалистическа партия са заложили на Иван Петков – Бебето, а Има Такъв Народ на Станислав Балабанов. „ Възраждане “ са поставили Ангел Георгиев, а Танер Али е лидер на Движение за права и свободи.Пловдив град има 12 мандата и повторно ще излъчи толкоз на брой депутати в 50-ия парламент.

Повече по тематиката открийте тук:

Листата на ГЕРБ-СДС за Евроизборите повежда досегашния ръководител на Народното събрание Росен Желязков. В нея отсъства Мария Габриел, която трябваше да заеме поста на министър председател при неосъществилата се ротация. Тя бе вицепремиер в последното постоянно държавно управление, като преди този момент натрупа дълготраен опит като евродепутат и еврокомисар по нововъведенията. Отсъства и Илияна Иванова, която наследи Габриел на поста като еврокомисар.

Ваня Григорова ще води листа на коалиция „ Солидарна България “ и за европейския, и за националния избор. Новата групировка сплотява „ Изправи се, България “ на Мая Манолова, Политическа партия „ Българската левица “ и „ Обединена социалдемокрация “.

Партия „ Зелено придвижване “ реши да се яви независимо на предварителните парламентарни избори и евровота. Водач на листата за Европа е някогашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Вижте кой различен влиза в листите за хора, които можем да изберем да ни съставляват пред Европа: 

Хартия vs Машини

На 9 юни гласоподавателите ще има две варианти – да гласоподават на хартиена бюлетина, или да употребяват машинно гласоподаване. Както стана ясно преди дни, още веднъж компанията " Сиела Норма " ще подсигури машините, като към този момент е показала пред ЦИК вид на електронна бюлетина. Според публичната поръчка компанията ще извърши профилактика и диагностика на устройствата, техническо обслужване в предизборния и изборния ден, както и превозването им по места. На този стадий е планувано машини за гласоподаване на 9 юни да има в 9346 секции в страната. В тях гласоподавателите по лист са над 300. 

ЦИК разгласи още, че хартиените бюлетини за Народно заседание и Европейски парламент ще са с друг цвят, когато се организират двата разнообразни избори в един ден, с цел да няма комплициране измежду гласуващите. Най-важната специфичност за евроизборите е условието за уседналост. За да може един български жител да гласоподава, би трябвало да е живял през последните три месеца в България или в друга страна – членка на Европейския съюз и да има адресна регистрация към 9 март. Избирателите към този момент могат да ревизират дали участват в изборните описи и за двата вота, както и да трансформират желанието си къде да гласоподават – по непрекъснат или сегашен адрес.

Припомняме, че страната ще предлага 6 електронни услуги, свързани с изборите, които са оповестени в портала на Министерство на електронното ръководство – egov.bg Услугите са налични в секция “Граждански права и юридически ред/Избори 2024 ”, поддържан от Министерството на електронното ръководство.

Услугите, налични онлайн:

3303  (Заявяване посредством уеб страницата на Групово дело ГРАО към МРРБ)

3304 

3305 

3306 

3307 

3308  (Заявяване посредством уеб страницата на ЦИК)

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР