Близо 6% скок в цените на основните храни, които са

...
Близо 6% скок в цените на основните храни, които са
Коментари Харесай

Хората трябва да взимат чисто поне по 1 500 лева, но това така и не се случва поради регионални различия

Близо 6% скок в цените на главните храни, които са част от така наречен потребителска кошница, регистрират от КНСБ. Междувременно не престават опитите на страната да се бори с инфлацията посредством акцията " Достъпно за вас ", която цели търговски вериги да оферират артикули на по-ниски цени, оповестява Нова ТВ.

" Чрез изчисляването на заплатата за прехрана, нашата концепция е да покажем един екзистенциален най-малко, който би трябвало да е ориентир към това какви би трябвало да са минималните приходи ". Това съобщи Любослав Костов, основен икономист на КНСБ и шеф на Института за обществени и синдикални проучвания на синдиката.

КНСБ разгласиха данни, съгласно които 2588 лв. на месец са нужни за прехрана на тричленно семейство. 1438 лв. е нужният чист месечен приход за прехрана на живота на един човек. За една година двете суми са скочили надлежно със 156 и 87 лв.. А като резултат от общото повишаване на живота, и дребната потребителска кошница от 20 жизненоважни продукта нараства с 6% за година и към този момент е на стойност 113 лв..

" Събираме данни от 27 района в страната. Средната заплата сега е 2000 лв. брутно. Като махнете налози и осигуровки, остават към 1500-1600 лв.. Но всички знаем, че 2/3 от хората по този начин и не получават тези пари точно поради районните разлики ", уточни Костов.

По думите му тези проучвания би трябвало да служат за ориентир на хората, които образуват икономическата политика на България.

" Нашите приходи, с изключение на да дават отговор на стопанската система, би трябвало да са и съответни и на действителността. Виждаме какво се случва в магазините ", съобщи още синдикалистът.

Той уточни, че 933 лева е минималната заплата у нас и тя е най-ниската в целия Европейски съюз. " На всичко от горната страна с нея можем да си купим минимум ", посочи Костов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР