Близо 6 000 са излишните болнични легла за активно лечение

...
Близо 6 000 са излишните болнични легла за активно лечение
Коментари Харесай

Близо 6 000 излишни болнични легла могат да останат без финансиране от НЗОК

Близо 6 000 са непотребните болнични кревати за интензивно лекуване в страната, излиза наяве от плана на нова Национална здравна карта, който беше признат във вторник от специфична комисия, управлявана от здравния министър Кирил Ананиев и следва да бъде оповестен за публично разискване.

Изготвянето на нова Национална здравна карта се наложи, откакто като през октомври предходната година предходната беше оповестена за оскъдна от Върховния административен съд и по този начин паднаха всички законови бариери пред финансирането на ненужни болнични структури.

Заради това с бюджета на НЗОК за тази година беше признат непълен мораториум върху финансирането на нови лечебни заведения, отделения и действия до приемането на нова здравна карта.

Според новия вид на картата за угаждане потребностите на популацията са нужни 32 913 кревати за интензивно лекуване, до момента в който сега у нас са разкрити 38 803 или с 5890 кревати над нужното. Направен разбор на здравното министерство даже показвал, че през 2017 година за реализиране на медицинските действия в 28-те административни области са били нужни общо 24 723 кревати. Тоест, в окончателния вид на картата са планувани над 8000 кревати за интензивно лекуване повече, за които НЗОК ще подписва контракти с лечебните заведения.

След приемането на Националната здравна карта касата ще може да упражнява правото на избор с кои лечебни заведения да подписа контракти в случаите, когато на територията на дадена област има свръх предложение на съответни медицински услуги.

“Това ще подсигурява дейно разходване на средства при обезпечен достъп на жителите до качествена здравна помощ “, разясниха от министерството.

Правилата, по които НЗОК ще отсята с кои лечебни заведения да подписва контракти на местата със свръх предложение, към този момент бяха оповестени за разискване от ведомството при започване на март.

Критериите, по които ще се отсяват лечебните заведения, които да получат финансиране от НЗОК, дават предимство за тези, които обезпечават 24-часови наряди, имат незабавни отделения, обезпечават сложно лекуване, т.е. поддържат по-голям брой клиники и отделения в разнообразни специалности, вършат повече и по-сложни операции, през тях минават повече пациенти, включително през почивните дни, имат лична аптека, лаборатория и други Наличието на детски отделения също дава предимство при оценяването на лечебните заведения. Наред с това бонус точки ще дава и оценката на пациентите и тяхната задоволеност.

Селективното договаряне обаче няма да е реалност при идното подписване на договорите сред НЗОК и лечебните заведения, защото занапред следва 30-дневно публично обсъджане на новия план на Национална здравна карта. След това би трябвало да бъде призната от Министерския съвет и обнародвана в държавен вестник.

В момента у нас действат над 340 лечебни заведения, а броят им продължава да пораства. Постоянно се разкриват нови лечебни заведения, основно в атрактивните, добре платени от НЗОК специалности като онкология, кардиология и ортопедията, която е примамлива с високата цена на медицинските произведения, които се заплащат най-вече от пациентите.

Новите структури се разкриват основно в огромните градове, където по този начин или другояче има засищане с лечебни заведения, като най-вече непотребни лечебни заведения има в София, Пловдив и Пазарджик.

Дори няколко новоразкрити кревати в ново поделение на съществуваща болница подвигат съществено разноските на здравната каса, защото междинният разход за едно болнично легло за интензивно лекуване годишно е 32 000 лв..

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР