Близо 57 000 българи с увреждания над 16 г. са

...
Близо 57 000 българи с увреждания над 16 г. са
Коментари Харесай

Хиляди души са си извадили ТЕЛК само за година

Близо 57 000 българи с увреждания над 16 година са получили за първи път експертно решение за трайно понижена продуктивност единствено за предходната година. За 2016 година общо над 175 000 души с увреждания са преосвидетелствани от експертните лекарски комисии или са получили първото си решение. Огромна част от тези хора са в предпенсионна възраст или са пенсионери - над 72% от всички. Те са разграничени поравно - по 36% на възраст над 60 година и още толкоз във възрастовата група 50-59 година

Тези данни от осведомителната система за трайна нетрудоспособност на популацията над 16 година са систематизирани от общественото министерство в отчет по националната спогодба за поощряване на дейния живот на възрастните хора. Тенденциите в него са добре известни - популацията у нас понижава и застарява, раждаемостта също понижава. Средната възраст на популацията да вземем за пример за 15 година се е нараснала с над три години и през м.г. е 43.5 година, написа в. " Сега ".

В концепцията за промяната в системата на ТЕЛК на общественото ведомство написа, че решението от ТЕЛК се е трансформирало във вход за приемане на заплащания от обществената и осигурителната система. Към края на 2015 година броят на хората на възраст над 16 година с увреждане е стигнал 729 хиляди, а децата до 16 година с увреждане са 45 хиляди.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР