Близо 55 процента от безработните лица у нас са били

...
Близо 55 процента от безработните лица у нас са били
Коментари Харесай

Евростат: Повече от половината от безработните у нас са били в риск от бедност

Близо 55 % от безработните лица у нас са били изложени в риск от беднотия след обществени прехвърляния през 2016 година, демонстрират данни на Евростат от проучване на безработните лица сред 15-64 година в Европейски Съюз. По данни на Национален статистически институт у нас през 2016 година е имало 245 хиляди безработни, което на процедура значи, че повече от 134 000 безработни /55 процента/ са живели в риск от беднотия през този интервал. Общата претовареност у нас през тази година е била 2,9 млн. души, а лицата отвън работната мощ са били 1,4 млн. души, сочат данните на Национален статистически институт. Според последни настоящи данни на Агенцията по заетостта у нас през януари 2018 година броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда, е бил 237 322.

Най-голяма нужда от работна мощ, съгласно разбора на Агенцията по заетостта, се следи в следните стопански действия: преработваща индустрия - 30 %, държавно ръководство - 14 %, търговия - 13 %, административни и спомагателни действия - 7 %, хотелиерство и ресторантьорство - 5 %. Най-търсените специалности по декларирани работни места в бюрата по труда в страната през януари т.г. са били следните: личен състав, грижещ се за деца, както и полагащ здравни грижи за хората; машинни оператори; продавачи в магазини; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродните на тях; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги и други

Европейската статистика регистрира, че максимален дял безработни лица в риск от беднотия е регистриран в най-голямата европейска стопанска система - тази на Германия - 70,8 %. Според разбора на Евростат обаче, лицата изложени на риск от беднотия, са тези, които живеят в домакинство с равносилен наличен приход под прага на риска от беднотия, който е избран на 60 на 100 от междинния народен равностоен наличен приход. Високият народен предел на наличен приход в Германия изяснява и високия % от безработни в риск от беднотия.

В Литва нивото на безработните в риск от беднотия е било 60 %, в Латвия - 56, в България - 55 на 100, Естония - 54 на 100, Чехия - 52 на 100, Румъния - 51 на 100 и други На другия завършек на скалата, по-малко от 40 % от безработните са били изложени на риск от беднотия в следните страни-членки на Европейски Съюз: Кипър и Финландия - 37 на 100, Франция - 38 на 100 и Дания - 39 на 100.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР