Близо 55 години след едно от най-мистериозните бягства от затвора

...
Близо 55 години след едно от най-мистериозните бягства от затвора
Коментари Харесай

Заплита се загадката около едно от най-мистериозните бягства от затвора "Алкатраз"

Близо 55 години след едно от най-мистериозните бягства от пандиза „ Алкатраз ”, полицейското следствие по случая още веднъж е обновено. На 11 юни 1962 година трима пандизчии съумяват да избягат от считания за непробиваем калифорнийски затвор, като пропълзяват по вентилационните тръби, написа Дарик. Тримата остават в неопределеност и до през днешния ден, като тогавашното следствие стига до извода, че бегълците са се удавили, а телата им са отнесени в океана. Преди дни обаче калифорнийска телевизия заяви, че се е сдобила с копие от писмо, изпратено през 2013 година на полицията в Сан Франциско.

Подателят му твърди, че е един от прословутите бегълци, болен е от рак и дава обещание да се съобщи, в случай че управляващите му дават здравна помощ и подсигуряват, че няма да лежи повече от година в пандиза.

„ Казвам се Джон Англин. Избягах от Алкатраз през юни 1962 година с брат си Кларънс и Франк Морис. В момента съм на 83 и не съм добре. Болен съм от рак. Да, всички ние успяхме през онази нощ, въпреки и на косъм”.
An Alcatraz inmate's nephew weighs in on the authenticity of a letter about the infamous 1962 escape https://t.co/RkG3kEbIMW pic.twitter.com/OTbdalN8kt
— 48 Hours (@48hours) January 25, 2018 Така стартира писмото, изпратено на полицията в Сан Франциско още през 2013 година Назначените правосъдни експертизи за пръстови отпечатъци, ДНК и почерк, не дават безапелационен отговор за самоличността на подателя, а ФБР взема решение да размрази случая, затворен още през 1979 г.
„ Алкатраз” се намира на едноименен остров, ситуиран на миля от калифорнийския бряг и заобиколен от мощни и непредвидими подводни течения. Строен е като военна цитадела, а през 30-те години на ХХ в. е трансфорат във федерален затвор. В него са пращани пандизчии с неприятно държание или с предходни опити за бягство. Смята се за безусловно непробиваем, като дребното опити за бягство от него приключват със залавяне, застрелване или удавяне.

На 11 юни 1962 година банковите обирджии Франк Морис и братята Джон и Кларънс Англин стават първите хипотетични бегълци от " Алкатраз ". В продължение на 6 месеца триото уголемява отвора на вентилационната шахта в една от килиите с подръчни материали като лъжици и остарели остриета от трион. Ползват даже самоделна бормашина, съединена от остаряла прахосмукачка, а Морис прикрива звука от работата като свири шумно на акордеона си.
It is one of America's greatest mysteries: What happened to 3 men after they pulled off a prison break at Alcatraz in 1962? A new letter may shed some light: https://t.co/IIwI6Iu34S pic.twitter.com/nyZIGjvdk6
— CBS News (@CBSNews) January 24, 2018 Пълзейки из вентилационната мрежа тримата стигат до покрива на пандиза, съумяват да се спуснат от него и отплуват с спонтанен сал, изработен от съшити дъждобрани. Още същата нощ стартира претършуване на крайбрежието, споделя Джолийн Бабяк, която по това време е била 15-годишна.

" Събудиха ме сирените, които в никакъв случай преди този момент не бях чувала и не бях доста сигурна защо са, макар че се досещах. Майка ми ме посрещна на стълбите и ми сподели: „ Облечи се. Ще претърсят къщата ", показва тя.

От тримата обаче няма и диря. След месеци морето донася човешки кости на брега. ФБР афишира, че принадлежат на един от бегълците и затваря случая, споделя Джон Кантуел от щатската полиция.

" Федералното бюро на пандизите споделя, че са потънали незабавно откакто са избягали от " Алкатраз " и телата им са изчезнали в Тихия океан. Край на историята ", напомня си той. Някои от наследниците на братята Англин през годините настояват, че те са живи и са правили спорадични опити за контакт. През 2015 година двама от племенниците им декларират, че чичовците им са към момента живи, намират се в Бразилия и са над 80-годишни.

И даже демонстрират фотография и коледна картичка, изпратена от тях. След разбор на почерка се потвърждава, че е истинска, само че точната й дата по този начин и не е потвърдена. В писмото до полицията от 2013 година Джон Англин твърди, че Кларънс и Морис са умряли преди няколко години и моли за здравна помощ, тъй като самият той е болен от рак.

" Ако са съумели, значи са комуникирали с някого. Така че някой, някъде ще знае, в случай че той е още жив”, счита Джеф Харп, специалист по сигурността. 11 юни 62-а обаче остава последната дата, на която тримата последно са видени живи. През 2014 година група холандски откриватели пресъздава посредством интерактивен модел изискванията през нощта на бягството и стига до извод, че тримата имат действителен късмет за бягство и оцеляване в избран откъслек от време малко преди среднощ.
Един от племенниците им пък твърди, че техен съкилийник му разказал, че персонално е посъветвал Англин да отрежат всичките си връзки след бягството, в случай че желаят да останат незаловени и добавя: „ Братята безспорно са създали тъкмо това, което ги посъветвах.”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР