Близо 500 милиона лева еднократни разходи ще струва изтеглянето от

...
Близо 500 милиона лева еднократни разходи ще струва изтеглянето от
Коментари Харесай

Влизането на България в еврозоната ще струва на държавата 500 млн. лева

Близо 500 милиона лв. еднократни разноски ще коства изтеглянето от обращение на банкнотите и монетите в левове и разпространяването на еврото у нас. В сумата са включени разноски за подготовката на институциите и системите на страната за приемане на еврото, както и разнообразни административни разноски. Това излиза наяве от Проекта на Закон за въвеждане на еврото у нас.
Според документа влизането в еврозоната ще бъде по-изгодно за България в дълготраен проект, защото ще понижи разноските за превалутиране и ще спести забележителна сума от годишния бюджет. 
Съгласно Националния проект за въвеждане на еврото в България всеки един индивид, без значение дали е частен или обществен, би трябвало да бъде виновен за покриването на своите разноски, произлизащи от въвеждането на еврото, както и за своята организационна и техническа подготовка. 
Разходите, свързани с приемането на еврото в частния бранш, няма да бъдат обезщетени от държавния бюджет. Тези сметки са посочени в отчета за цялостна оценка на замяната на лв. с единната европейска валута в Закона за въвеждане на еврото.
За потребителите превалутирането на банковите им сметки ще е гратис, както и обмяната на левовете в брой в първите шест месеца след въвеждането на еврото. 
Вложените 500 милиона лв. в процеса на присъединение към еврозоната се чака да се отплатят в бъдеще посредством по-силна стопанска система и по-добри благоприятни условия за страната, е маркирано в Проекта на Закон за въвеждане на еврото. 
Припомняме, че Министерството на финансите пусна и информативен уебсайт, отдаден на въвеждането на еврото в България. В особено основаната графа „ За еврото “ жителите и бизнесът ще намерят къси и точни отговори на най-често задаваните въпроси. Друг акцент в електронната страница е рубриката „ Вярно ли е, че “. В нея посредством обстоятелства е даден отговор на някои от най-често срещаните погрешни изказвания и неоснователни терзания, свързани с присъединението на България към еврозоната. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР