Близо 50 русенци тръгнаха по стъпките на четата на Хаджи

...
Близо 50 русенци тръгнаха по стъпките на четата на Хаджи
Коментари Харесай

Близо 50 русенци тръгнаха по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Близо 50 русенци потеглиха по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Походът е проведен от Областната администрация в Русе, а през идващите два дни в самодейността се чака да се включат общо над 400 души от цялата страна.Събитието е под патронажа на регионалния шеф Анатоли Станев и е отдадено на 155-ата годишнина от подвига на четата. Според заместител регионалния шеф Детелина Ачева събитието се е трансформирало в традиция и е знак на това по какъв начин българските институции могат да поддържат опазването на родовата памет. „ Вярвам, че досегът до историята е най-верният път за отстояване на историческата реалност. Нека не забравяме, че и в днешно време решителността и волята за запазване на националната ни еднаквост са мерилото за същински национализъм “, сподели още Ачева.

Началото на похода бе обещано край село Новград, където четата слиза през нощта на 6 против 7 юли 1868 година Паметта на героите бе почетена с едноминутно безмълвие и поднасяне на венци и цветя. В рамките на събитието е планувана богата културна стратегия, като акцентът е подложен върху провеждането на къси исторически беседи. Маршрутът ще следва стъпките на четата. По традиция кулминационната точка на честванията ще бъде на връх Хаджи Димитър, прочут и като Бузлуджа, където ще бъде отслужена панихида в памет на починалите. Там ще се организира и възстановка, в която ще вземат участие представители на патриотични организации от цялата страна.

Тази година особено внимание е отделено на живота и делото на двама от участниците в четата – Димитър Момчилов и Атанас Боздуганов. Техен роднина ще показа детайлности по отношение на биографията им.

Инициативата се осъществя с поддръжката на Сдружението на регионалните шефове на Русе, както и туристическите сдружения в района.

Към участниците в похода се причислиха и представители на Туристическо сдружение „ Узана “. Да отдаде респект пред саможертвата на героите пристигна и ръководителят на Общинския съвет в Ценово Георги Георгиев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР