Близо 50 музеи и галерии в София се включват в

...
Близо 50 музеи и галерии в София се включват в
Коментари Харесай

Близо 50 музеи и галерии в София се включват в Европейската нощ на музеите

Близо 50 музеи и галерии в София се включват в четиринадесетото издание Европейската нощ на музеите. То ще се организира на 19 май и ще предложи разнообразна стратегия и в доста градове от страната.

Националният военноисторически музей се включва с най-новата галерия " Враг/Приятел ", а входът за нея ще бъде безвъзмезден от 18 до 24 ч. В деня на събитието ще бъде открита виртуалната интерактивна галерия " Моите предшественици на война ", която е основана от възпитаници от столични учебни заведения и екип на музея и в нея са показани вълнуващи персонални родови истории от Втората международна война.

Акцентът в Националния исторически музей ще е изложбата " Спасени за поколенията ", която е отдадена на приноса на България за опазването на международното културно завещание, както и галерия " 45 години НИМ ".

Националният археологически институт е подготвил показване на експозицията " Спортът в антична Тракия ". Музеят на социалистическото изкуство ще се включи с галерия на политически плакати на студентите от Националната художествена академия.

В Националния книжовен музей посетителите ще могат да видят " Пространство за съвремие и класика " - литературна вечер в двора на музея, отдадена на класиците на българската литература. Националният политехнически музей ще разкрие тайните на българските откриватели и изобретатели посредством изложбата " Запознайте се с робота Санбот, който може да приказва, пее и танцува ".

Нощта на музеите се организира за 14-и път и събира от ден на ден фенове. Събитието се провежда от Френския институт, Столичната община и Министерството на културата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР