Близо 50 милиона лева са нужни на община Рудозем, за

...
Близо 50 милиона лева са нужни на община Рудозем, за
Коментари Харесай

Близо 50 млн. лв. са нужни на община Рудозем за инфрастуктурни проблеми

Близо 50 милиона лв. са нужни на община Рудозем, с цел да позволи всички инфраструктурни проблеми. В това число влизат 52 улици в общината – огромни, междинни и дребни, нуждаещи се от ремонт, замяна на ВиК-системи. За тях са нужни към 30 млн. лв.. Град Рудозем се нуждае от цялостен воден цикъл на стойност 18 млн. лв., заяви кметът Румен Пехливанов.
Той направи през днешния ден онлайн изказване, в което показа капиталовите планове на локалната администрация.
„ Заради пандемичната конюнктура част от желанията ни за предходната година се отложиха. Ще се опитаме да ги осъществяваме тази и идващите години от мандата “, добави градоначалникът.  

Той сподели, че в края на 2019 година преди преизбирането му за кмет създали разбор, който посочил, че в границите на 4 година могат да осъществят главните цели за всички обитаеми места, като се изключи огромните планове за общинския център.
Десет са огромните планове за град Рудозем, като за няколко от тях няма опция да се осъществят посредством оперативни стратегии.
В това число е създаване на улична водопроводна мрежа за минерални води на стойност близо 1 млн. лева, паркови пространства и така наречен горен площад при новото кръгово кръстовище – близо 812 хиляди лева, благоустрояване на паркови пространства и парк пред СБР за 324 хил. лв., първи стадий от реконструкцията на ул. „ Капитан Петко челник “ – 1,9 млн. лева.  благоустрояване на някогашния пазар – 402 хил. лева, цялостна реорганизация на ул. „ Васил Левски “ – 1 млн. лв.. Общо към 5,5 млн. лв..  Общата стойност на ремонтите, които предстоят в по-малките села, са за 3,5 млн. лв..
„ Капиталовата дотация е за тази година е 690 000 лева. Тоест, в случай че разчитаме на нея, ще ни са нужни 8 години, с цел да съберем нужните средства. Тези няколко плана са извънредно нужни по отношение на идното разкриване на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Елидже “, защото обгръщат действия в централната градска част. Ние си даваме ясна сметка, че с цел да успеем да посрещнем упования поток хора, би трябвало да създадем разнообразни благоустройствени действия “, добави Пехливанов.
За финансирането на част от плановете локалната администрация счита да употребява опциите на фонд „ ФЛАГ “.
„ Нашият взор е извърнат към фонд „ ФЛАГ “, тъй като той не влиза в обсега на Закона за общинския дълг. На тях не се гледа като на заеми от комерсиалните банки. За погасяване може да се употребява и финансовата дотация, която общината ще продължи да получава. По този механизъм може да получим предплатено средства за другите планове, за които другояче бихме чакали 7-8-9 години. Ще обявим през днешния ден обществено разискване за това ни желание. Надяваме се да получим поддръжката на Общинския съвет и на  обществото “, уточни кметът.
Първият му претекст е, че не могат да обезпечат на момента нужните им средства за огромните планове при финансови 700 000 лв. на година. Вторият – че с всяка година цената на строителството се усилва.
„ Целим изпреварващо да създадем спестовност. Само 2019 по отношение на 2020 основите цени в строителството са нарастнали с към 30%. Икономията, която бихме постигнали в случай че в този момент се възползваме, е задоволително сериозен мотив да предприемем това деяние “, сподели още Пехливанов.
Той счита да „ си остави “ към 400 000 от годишната финансова дотация, а с разликата до 700 000, взети едновременно от ФЛАГ, да обезпечи до края на мандата плановете, с които не може да се кандидатства по европейски стратегии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР