Близо 50 000 души ще продължават да използват тази услугата

...
Близо 50 000 души ще продължават да използват тази услугата
Коментари Харесай

Държавата ще осигури лични и домашни асистенти за 50 000 души


Близо 50 000 души ще не престават да употребяват тази услугата за персонални и домашни асистенти, защото една от значимите тематики в бюджета на МТСП е опцията програмата да бъде финансирана от държавния бюджет. 10 години тази стратегия се поддържаше с европейски средства.

Това съобщи в Русе зам.-министърът труда и обществената политика Зорница Русинова.

„ Около 65 млн. лева на година е бюджетът. Тази прогпама започва през 2009 година и от към 300 бройки успяхме да надградим приблизително годишно към 42 000 индивида да употребяват стратегиите за персонален помощник “, разяснява тя.

По линия на Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ се възнамерява да се надгради и добави бюджета за идната година с значима самодейност, обвързвана с пазара на труда. Въпреки че по думите на Русинова в България сега има рекордно ниска безработица - към 6%, остават провокациите с общините, които имат демографски проблеми.

„ Там няма действителни работодатели, безработицата стига покрай 30%, застаряващо население. С национални средства тествахме една стратегия в 14 общини, които са с най-висока безработица на територията на Северозападна България и в този момент тази стратегия я вършим национална в 196 общини, които са с безработица над междинната в страната. Това ще даде опция на трайно безработните да бъдат заети “, изясни зам.-министърът, съобщи БГНЕС.

Русинова регистрира, че от юни до момента към 300 майки са се възползвали от опцията да се върнат на работа през първата една година и да получават 50 % от майчинството си отвън заплатата. „ Мисля, че е доста значимо да търсим тласъци да подкрепяме работещите родители и фамилиите, като една от значимите начинания за нас е програмата, финансирана от Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “, която дава опция на хора, които нямат кой да се грижи за детето им и не могат да го запишат в детска градина или в ясла, да се върнат на работа “, разяснява тя.
Русинова напомни, че програмата е отворена до края на октомври, като са заделени 20 млн. лева за към 1500 фамилии. До момента са подадени над 1200 поръчки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР