Близо 5 млрд. лв. вече не са налични в касите

...
Близо 5 млрд. лв. вече не са налични в касите
Коментари Харесай

С 5 млрд. лв. намаляха парите в касите на фирмите след проверките на НАП

Близо 5 милиарда лева към този момент не са налични в касите на компаниите след контролната акция на Национална агенция за приходите по отношение на компании, които бяха показали във финансовите си доклади обилни суми в брой. По предварителни статистически данни наличните суми в брой към края на 2017 година са малко над 8 милиарда и 100 млн. лева, като година по-рано в каси счетоводно са регистрирани над 13 млрд лева, оповестиха от приходната организация.

Още предходната година Национална агенция за приходите стартира голям брой инспекции и проверки, а хиляди сдружения получиха предупредителни писма от приходната организация. В резултат на това забележителна част от фирмите коригираха финансовите си резултати за предходната година или заявиха, че са изплатили дивиденти. Проверките на Национална агенция за приходите потвърдиха първичното допускане, че  главната причина за нереално високите касови наличия са персонални разноски на притежателите и шефовете на компаниите, за които не са представяни документи. Като резултат от всеобщите ограничения на Национална агенция за приходите в бюджета постъпиха и над 130 млн. лева повече от налог върху дивидентите, като на фирмите беше дадена опция непринудено да поправят данъчните си заявления, без да им бъдат възлагани инспекции.

От приходната организация допълват, че и отсега нататък ще продължат да следят  наличностите в брой във финансовите доклади на сдруженията. От Национална агенция за приходите оповестяват още, че са формирали лист с над 13500 компании с декларирани над 100 000 лева в каса (общо 4,3 млрд лева.) към края на 2017 година, чието данъчно държание ще са следи през 2018 година и при нужда ще бъдат предоставени инспекции.

„ Кампанията на Национална агенция за приходите даде отлични дисциплиниращи резултати – от една страна във връзка с растежа на налога върху дивидентите и, въпреки това, че насърчаването на доброволното съблюдаване на данъчното и осигурително законодателство е идеята, за която ще продължаваме да работим. “ сподели заместник-изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Пламен Димитров.    
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР