Близо 5 100 души са заявили, че са останали без

...
Близо 5 100 души са заявили, че са останали без
Коментари Харесай

Сачева: Регистрираните безработни могат да получават обезщетение, докато работят в земеделието

Близо 5 100 души са декларирали, че са останали без работа, през миналия петък (03.04.20 г.). Общо към 40 000 са безработните от началото на рецесията. Прогнозният план в проценти е към 2% растеж на безработицата. Това разгласи в предаването " Събуди се " по Народоосвободителна въстаническа армия ТВ министърът на труда и обществената политика Деница Сачева. По думите й, в големите градове ще се отворят спомагателни офиси за банкет на документи. В по-големите градове, като Вана, Русе, към този момент има такива. От този понеделник ще бъдат оповестени и другите места.
Сачева напомни, че с цел да се избегнат скупчванията пред Бюрата по труда, хората могат да се записват онлайн или да изпратят документите си по пощата. А откакто получат решението си, незабавно на жителите ще може да бъде преведено и обезщетение.
Социалният министър разяснява и мярката 60/40 в помощ на бизнеса. Към момента има 344 подадени заявки от дребни, междинни и огромни компании, за към 4 500 лица. " Рано е още да преценим дали би трябвало нещо да бъде променено по тази мярка. Тя е ориентирана към бизнесите, които считат че буферният интервал е мостов за тях и ще могат да оцелеят. Мярката не е единствена и универсална. Но е краткосрочна и незабавна, по тази причина е и лимитирана. Работодателите могат да аплайват за един, два или най-вече 3 месеца. Работи се и по други ограничения. Такива са, да вземем за пример, да могат да се взимат заеми сред 5 000 лв. и 50 000 лв. ", уточни Сачева.
Тя добави, че във връзка с самонаетите лица, към момента се вършат калкулации, с цел да се реши по какъв метод да им се помогне. Хората, излезли в неплатен отпуск, могат да взимат заеми до 1 500 лв., които ще бъдат обезпечени от страната. " Целта е не да се обслужват други заеми, а да останат действителни пари у жителите, с цел да могат да преживеят през идващите месец и половина ", изясни Деница Сачева. И прикани всички аграрни производители да разгласят незабавно свободните си работни места. По думите на обществения министър, е допустимо един незает да получава обезщетение за безработица от страната и в това време да работи в селското стоп и да взима заплата от там. В умозаключение Сачева добави, че се обмисля мярка, за периода единствено на изключителното състояние еднодневните контракти да се подписват и за по-дълъг интервал от време.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР